Update Proprietarii nemulțumiți de exproprieri nu pot bloca lucrările în Bună Ziua

Proprietarii nemulțumiți de exproprieri nu pot bloca lucrările în Bună Ziua

Primăria Cluj-Napoca începe exproprierile pentru lărgirea şi modernizarea străzii Bună Ziua. Eventualele nemulțumiri ale proprietarilor de terenuri față de sumele propuse de municipalitate nu vor bloca lucrările, care ar urma să înceapă în vara acestui an (iulie 2019).

“Noi luăm fâșiuța asta mică de lângă șosea, nu un teren din mojlocul de la Bună Ziua să facem un bulevard prin interiorul cartierului. Noi facem în baza legii. Cei care pun aceste prețuri sunt experți autorizați ai statului român. Nu-i nici Boc, nici Tarcea să stabilească prețurile din birou. Proprietarii nu pot să blocheze lucrările, pentru că leagea spune în felul următor: ești obligat să faci o evaluare conform standardelor legilor statului român, se consemnează acei bani în cont, proprietarul care e nemulțumit poate să atace în instanță acea decizie și să ceară o nouă evaluare la nivelul instanțelor de judecată, dar asta nu oprește procedura de lucru. Când am fost prim ministru am schimbat această lege, erau blocate toate autostrăzile din România. Nu se construia nimic din cauza proceselor, procese peste procese. Și atunci am stabilit această procedură: se stabilește de către experți ai statului român care este valoarea reală a terenului, acea sumă se consemnează din start în contul proprietarului, buldozerul intră și sapă și face autostrada, în paralel proprietarul poate să spună: “nu sunt mulțumit cu valoarea exproprierii” și acționează în instanță și dacă instanța spune că nu e 56, că e mai mult, îi dai mai mult. Dacă rezultă din sentința unei instanțe judecătorești. Dacă menține prețul propus de primărie, rămâne acel preț constatat. Altfel, toate lucrările ar fi blocate în țara asta”, a declarant edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE.  

64 de parcele de teren private

Proiectul de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local la obiectivul de investiții „Supralărgire și modernizare strada Bună Ziua, din municipiul Cluj-Napoca” a fost aprobat în ședința Consiliului Local de marți, 23 aprilie 2019, cu 20 de voturi pentru. 

Conform documentului menţionat, 64 de parcele de teren private, în suprafaţă de 2.381 mp, urmează să fie expropriate pentru lărgirea străzii Bună Ziua, evaluate individual de către societatea Neoconsult Valution la suma totală de 1,3 milioane de lei. Terenurile au suprafeţe cuprinse între 1 şi 215 mp. La acestea se adaugă 10 proprietăţi, în suprafaţă de 16.252 mp, care aparțin deja municipalităţii.  

Preţurile plătite de primărie, la jumătate din valoarea pieţei

Potrivit raportului de evaluare întocmit de către Neoconsult Valution, prețurile pe metru pătrat pe care le va plăti administrația locală clujeană vor fi în unele cazuri de 8 euro (fără taxa pe valoarea adăugată), iar la altele, de peste 163 de euro (fără TVA). Conform portalului imobiliar Compariimobiliare.ro, în aprilie 2019, terenurile se vând în Bună Ziua la un preţ mediu de 326 euro/mp. 

Strada Bună Ziua va fi lărgită lărgită la trei benzi de circulație, cu trotuare și piste de biciclete. Pe ambele părți ale străzii vor fi plantați arbori cu balot, vor exista stații de autobuz și pentru taximetre, dar și stații de încărcare pentru mașinile electrice. Iluminatul public se va face cu LED. 

Comenteaza