Propunere la Cluj-Napoca: creșă pentru bebelușii de până la 6 luni

Propunere la Cluj-Napoca: creșă pentru bebelușii de până la 6 luni
| Foto: NewsMaker.ro

USR PLUS Cluj-Napoca a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin și pentru bebelușii de până la 6 luni sa aiba acces la creșele de stat din oras.

Stimulentul pentru părinții care sunt în concediu de creștere a copilului și aleg să se întoarcă la serviciu înainte de șase luni va crește de la 650 de lei la 1.500 de lei, a anunțat joi ministrul Muncii, Raluca Turcan. Problema este că în Cluj-Napoca nu există nicio creșă unde părinții și-ar putea lăsa copiii la acea vârstă.

Adriana Cristian, membră a Consiliului Local din municipiu, din partea Alianței USR PLUS, afirmă că a propus încă din data de 19 februarie, împreună cu colega ei Oana Maria Surdu, ca cel puțin 3 creșe din orașul nostru să primească sugari mai mici de 6 luni.

''Propunem ca Administrația clujeană să înființeze  în 2021  3 grupe de creșă pentru sugari incepand cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu.

Pentru a a inființa aceste grupe este necesara dotarea acestora cu: covoare de activitati, scaunele tip relax, congelator pentru  laptele matern (pentru ca mamele să poată duce laptele propriu congelat) pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvata pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare.

De asemenea, este nevoie să se definească procedurile specifice ingrijirii sugarilor între 0 și 6 luni și să se inițieze un program de formare suplimentară a cadrelor în acest proces. Grupele de sugari mici vor fi amenajate în creșele deja existente ceea ce duce la o scadere în costul și complexitatea implementării.

De asemenea, în cazul în care nu vor fi ocupate toate locurile disponibile (fiind primul an în care ar fi disponibilă aceasta facilitate este posibil ca informația să nu ajungă la cetățeni sau ca aceștia să-și fi făcut planuri înainte de definitivarea detaliilor) grupele pot fi comasate și spațiile vor putea fi folosite pentru grupe suplimentare destinate copiilor de peste 6 luni'', se arata in propunerea citata.

Daca proiectul este votat, grupele la care se face referire ar urma sa fie infiintate inca de anul acesta.

 

 

Comenteaza