Propunere pentru Cluj: Gard viu pe trotuarele din centrul orașului

Un clujean sătul să respire noxele din trafic propune Primăriei amplasarea unor garduri vii de-a lungul trotuarelor pe principalele străzi din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a deschis sesiunea de depunere a proiectelor pentru procesul de bugetare participativă din acest an, iar clujenii au început să propună proiecte pentru oraș.

Printre ideile cu care au venit clujenii se află și un proiect menit să îmbunătățească calitatea vieții în oraș prin diminuarea poluării.

Mai exact, un clujean a propus crearea de spații verzi minimale de-a lungul trotuarelor, ale șoselelor și bulevardelor centrale. 

"Propun ca de-a lungul trotuarelor să fie plantate garduri vii începand de la borduri, trebuie să se țină cont de lățimea trotuarului. Astfel 30cm trebuie decopertați pentru a planta gard viu, acesta ar crește până la 60cm înălțime. Dacă decopertăm 40 cm atunci gardul ar crește undeva la 120cm înălțime, iar la 50cm am avea gardul până la 200cm.

O specie rezistentă la caldură și frig extrem ar fi Griselinia Littoralis (această specie rămâne verde tot timpul anului) și/sau Carpinus betulus (în timpul sezonului rece frunzele prind un colorit tomnatic dar nu cad)

Desigur gardul viu va avea spații libere de trecere, de exemplu în stațiile de taxi, parcările din stradă", se arată în propunere.

Clujeanul care a propus proiectul a explicat și de ce ar trebui implementat:

"Având toate bulevardele decorate astfel ar contribui semnificativ la înfrumusețarea orașului și ar acționa ca o barieră în fața prafului și noxelor, făcând viața pietonilor mai sănătoasă dar și a rezidenților ce au ferestre la aceste străzi". 

Clujeanul afirmă că gardurile vii sunt o soluție mult mai eficientă in purificarea aerului in comparatie cu arborii și spune că acestea vor trebui toaletate (de 3 ori pe an) pentru a nu incomoda pietonii sau biciclistii.

De asemenea, acesta propune ca structurile metalice precum stâlpii ce nu permit parcarea să fie păstrați, lăsând gardul viu să crească în jurul lor.

Vizate de acest proiect ar fi: parțial trotuarul pe Calea Moților, ambele sensuri (în fata primariei, zona parcării taxiuri) DM Market, toată str. Petru Maior. În zona Casei Studenților, parțial str. Clinicilor (ambele trotuare), parțial Victor Babeș (doar o parte din trotuar) și partial str Republicii (ambele trotuare). Str Napoca (întregul trotuar pe un sens), str. Memorandumului (unde se permite), str. Emil Isac (parțial pe un sens), str. G. Barițiu (parțial), str. Regele Ferdinand, Bld Eroilor+Pta Unirii și Bld 21 Decembrie. Clujeanul a anexat imagini în care a marcat cu roșu zonele potrivite pentru plantare (vezi foto) și estimat investiția pentru implementarea acestui proiect la 50.000 de euro.

Cea de-a cincea ediție a procesului de bugetare participativă în municipiul Cluj-Napoca a debutat săptămâna trecută, iar clujenii pot propune proiecte până pe 3 iulie,  prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro

Comenteaza