Protocol Tişe - Boc pentru construirea de "park&ride"-uri în Cluj

Protocol Tişe - Boc pentru construirea de "park&ride"-uri în Cluj

Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Cluj-Napoca vor încheia un protocol de colaborare în vederea realizării unor facilităţi "park&ride" - parking-uri la intrarea în oraş, legate de zona centrală prin mijloace de transport în comun.

Amenajarea a patru astfel de parcări sunt propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care prevede proiecte majore pentru dezvoltarea infrastructurii Clujului, studiu publicat încă de acum doi ani. La începutul lunii iulie 2018, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, anunţa că municipalitatea are în plan dezvoltarea unui astfel de proiect, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, şi că au fost identificate câteva terenuri pentru implementarea acestor obiective. 

Pe ordinea de zi a şedinţei forului administrativ judeţean de săptămâna viitoare, 28 august 2018, figurează un proiect de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare între Județul Cluj și Municipiul Cluj-Napoca în vederea realizării unor facilități "park&ride". 

"Parcările sunt îndeosebi problematice, cu precădere în centrul orașului Cluj-Napoca și lipsesc facilitățile de park and ride care să ofere o integrare cu sistemul de transport public. În acest sens se propune încheierea unui protocol de colaborare între Muncipiului Cluj-Napoca și Județul Cluj care să asigură bazele realizării în comun a unor facilități park and ride. În contextul protocolului de colaborarea Muncipiul Cluj-Napoca asigură realizarea unor stații pentru mijlocele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă, amenajare acces auto/pietonal cu dotările și infrastructura aferentă, iar Județului Cluj îi revine realizarea restului obiectelor proiectelor constând în principal în realizarea, administrarea și întreținerea parcării, cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra const, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către Județul Cluj", se arată în proiectul de hotărâre. 

Amplasamentele parcărilor vor fi stabilite de comun acord având în vedere, cu prioritate, terenurile aflate în proprietatea părților.  Protocolul este valabil pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților. Judeţul Cluj va finanța realizarea proiectului, cu excepția obiectelor aflate în sarcina Municipiului Cluj-Napoca, și va asigura administrarea acestuia, stabilirea taxelor, încasarea și utilizarea acestora. 

„Este unul din proiectele mele de suflet. Îmi doresc foarte mult să asigurăm infrastructura necesară prin care locuitorii județului Cluj să beneficieze de multiple oportunități de mobilitate, în condiții optime. În acest sens, am propus concretizarea și materializarea acestui proiect sustenabil într-un timp cât mai scurt, mobilizând toate resursele necesare”, a declarat inițiatorul proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Mînzat.

Amintim că, la fiecare eveniment major care are loc în zona centrală a oraşului (competiţii sportive pe Cluj Arena şi la Sala Polivalentă sau festivaluri în zona Parcului Central, n.red.), la care participă sute sau chiar mii de persoane şi din alte judeţe ale ţării, trotuarele străzilor din proximitate şi spaţiile verzi se transformă în parcări, iar traficul este dat peste cap. O astfel de situaţie a putut fi întâlnită şi cu ocazia meciului demonstrativ de fotbal dintre Generația de Aur și legendele Barcelonei, disputat în iunie 2018, pe Cluj Arena. La finalul partidei, participanţii la meci au fost nevoiţi să facă slalom printre maşinile parcate, iar cei care se aflau în trafic au fost prinşi în ambuteiaje pe majoritatea arterelor principale, către Grigorescu, Gruia sau centru. 

Parcările de tip "park&ride" funcţionează deja în marile oraşe europene. Acestea sunt situate la intrările în oraşe, iar şoferii veniţi din alte zone îşi lasă autovehiculele parcate în aceste spaţii, iar pentru a ajunge în centru sau alte zone de interes folosesc mijloacele de transport în comun care au staţii în proximitate. 

Parcările prezentate în PMUD erau prevăzute pe Bulevardul Muncii, strada Aurel Vlaicu, Piaţa Unirii şi strada Frunzișului din Cluj-Napoca.

Comenteaza