PUG a trecut de Consiliul Județean. Ce recomandă autoritățile

PUG a trecut de Consiliul Județean. Ce recomandă autoritățile
După cinci ani în care s-a lucrat pentru realizarea, aprobarea şi punerea în vigoare a noului Plan Urbanistic General (PUG), lucrurile par să intre în linie dreaptă. Documentul a primit aviz favorabil de la Consiliul Județean (CJ) și va ajunge pe mesele consilierilor locali în varianta finală în 22 decembrie, când va fi supus votului.

 

De mai bine de jumătătate de an, avizele au fost cele care le-au dat bătăi de cap autorităţilor în ceea ce privește noul plan. A mai fost nevoie de încă două documente: unul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru un studiu privind clasele de calitate a terenurilor, necesar după o modificare de legislație, și unul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, întrucât primul aviz obţinut trecuse de termenul limită. Avizele au fost obţinute, iar miercuri CJ a dat un ultim aviz favorabil. Astfel, noul PUG va fi dezbătut în 22 decembrie, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local.

CJ a transmis Primăriei municipiului Cluj-Napoca avizul favorabil pentru documentaţia de urbanism "Actualizare PUG al Municipiului Cluj-Napoca". Emiterea avizului a survenit consultărilor şi dezbaterilor care au avut loc în cadrul Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism a judeţului Cluj în şedinţele din 14 august 2012, 30 septembrie 2013 şi, respectiv, 2 decembrie 2014.

"Este un moment extrem de important pentru municipiul nostru reşedinţă de judeţ întrucât, prin adoptarea acestui nou Plan Urbanistic General, se instituie o serie de reguli care vor contribui direct la o mult mai raţională dezvoltare a oraşului, în deplină conformitate cu reglementările în vigoare, cu principiile de bază ale dezvoltării urbane şi cu necesităţile anului 2014 şi a celor care vor urma" a precizat preşedintele CJ, Vakar Istvan.

În urma analizării documentaţiei şi a dezbaterilor purtate pe această temă, CJ a formulat o serie de propuneri şi recomandări referitoare, în principal, la:

- Necesitatea constituirii unei colectiv de implementare a planului urbanistic general, care să asigure transpunerea în fapt a obiectivelor de utilitate publică prevăzute în documentație, corelat cu planul de investiții multianual şi bugetul municipiului;

- Stabilirea unui program de detaliere a prevederilor documentaţiilor de urbanism prin regulamente ilustrate, ghiduri de bune practici, seturi de politici publice care să asigure sprijinirea realizării obiectivelor strategice transpuse/stabilite prin planul urbanistic general;

- Implicarea activă a Primăriei Cluj-Napoca în elaborarea planurilor urbanistice zonale care implică procedura de urbanizare coroborat cu stabilirea unor zone prioritare care, datorită interesului public sporit (zone care necesită dotări publice majore, amplasamente vitale pentru dezvoltarea armonioasă a teritoriului), impun demararea de planuri urbanistice de către autoritatea publică;

- Implementarea unui sistem de management urban al municipiului, inclusiv printr-un sistem GIS care să permită gestionarea unei bănci de date urbane cu transpunerea spaţială a certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire emise şi a documentațiilor de urbanism (PUZ, PUD) aprobate.

În vederea asigurării transpunerii prevederilor planului de mobilitate urbană pentru polul de creştere al municipiului Cluj-Napoca şi în vederea asigurării necesarului de teren pentru realizarea posibilelor investiţii transpuse prin acesta, s-a subliniat necesitatea stabilirii unor zone cu interdicţie temporară de construire, până la aprobarea planului de mobilitate, respectiv zona definită de limita vestică a intravilanului, culoarul de protecţie la Sud, Drumul Sfântul Ioan, strada Bucium, Bd. 1 Decembrie, str. Paul Ioan, str. Donath. S-a apreciat că se impune stabilirea unui program de materializare a sistemului de spaţii verzi publice coroborat cu asigurarea dotărilor urbane, în special pentru zonele aflate în proces de dezvoltare.

"Aşa după cum am promis, am acţionat cu maximă operativitate şi am reuşit ca, în doar şapte zile lucrătoare, să analizăm şi să avizăm favorabil o documentaţie extrem de complexă şi al cărei impact pentru dezvoltarea ulterioară a municipiului Cluj-Napoca, pe termen mediu şi lung, va fi extrem de important. Le mulţumesc cu acest prilej aparatului de specialitate al forului judeţean, arhitectului şef, membrilor comisiei tehnice de urbanism şi tuturor celor care au participat la analizarea, dezbaterea şi aprobarea cu celeritate a planului urbanistic general", a precizat vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu.

În termen de maxim 60 de zile de la aprobarea noului PUG va fi semnat un acord de parteneriat între CJ și consiliile locale din zona metropolitană, scopul acestuia fiind acela al realizării strategiei şi a planului de amenajare a teritoriului metropolitan. Acesta se va corela cu propunerile enunţate prin planul de mobilitate urbană metropolitan - pol de creştere municipiul Cluj-Napoca, document aflat în curs de elaborare.

Actualul PUG a intrat în vigoare în 1999 şi a expirat în 2009, moment în care au demarat pregătirile pentru un nou document care reglementează construcţiile clujene. De redactarea noului document s-a ocupat consorţiul format din Universitatea Tehnică şi birourile de proiectare Planwerk şi Bogart, iar contractul a avut o valoare de 2,4 milioane de euro.

Comenteaza