Răbufneşte conflictul între administraţie şi medicii de familie din Cluj

Răbufneşte conflictul între administraţie  şi medicii de familie din Cluj
Medicii de familie care ocupă cabinete în proprietatea primăriei vor să cumpere spaţiile la un preţ decent, dar nu la cel al pieţei. Legea prevede evaluarea spaţiilor.

Prima rundă de dezbateri pe tema vânzării cabinetelor medicale de azi, de la primărie, a inflamat spiritele. Medicii au cerut să nu li se forţeze mâna pe o procedură de vânzare, fără să ştie măcar, estimativ, preţul pe metru pătrat.

Comisia de sănătate a Consiliului Local a informat, azi, medicii care ocupă spaţii aflate în proprietatea primăriei - 29 de locaţii- asupra procedurii de vânzare a acestora. Preşedintele acesteia, consilierul Ovidiu Turdean (PDL), a menţionat că în prezent primăria încasează anual, din cedarea folosinţei, 3.500 de euro pe an, în condiţiile în care chiria este de 0,34 de lei pe metru pătrat pe lună.

El a explicat că s-au iniţiat demersurile de vânzare, pe de o parte pentru a permite medicilor să îşi poată realiza investiţiile cerute de autorităţile în domeniu şi pe de alta pentru a echilibra piaţa. Ca procedură, Turdean a amintit că mai întâi primăria va actualiza prin hotărâre de Consiliul Local lista spaţiilor deţinute de municipalitate unde funcţionează cabinete medicale, apoi, în termen de 45 de zile, medicii pot adresa o cerere prin care îşi anunţă intenţia de a cumpăra. Spaţiile revendicate, câteva din total, nu vor putea fi vândute până la finalizare proceselor pe rol.

O comisie de vânzare va intra la negocieri asupra preţului. În acest sens, primăria va contracta un expert evaluator, prin licitaţie, care va stabili preţul pentru fiecare dintre spaţii, acesta constituind valoarea minimă de la care va porni negocierea. După ce se va stabili preţul, va fi întocmit un proces verbal şi contractul de vânzare cumpărare. Pentru preţ, un argument puternic va fi achitarea integrală, însă există şi posibilitatea ratelor (15% din valoare se achită în primă fază, apoi se stabilesc rate pe un număr de ani, la dobânda din lege de 6,18%). Comisia s-a angajat chiar să faciliteze discuţii cu băncile în vederea creditării medicilor interesaţi. „Cadastrarea şi intabularea revin în sarcina medicului cumpărător. Există şi o interdicţie legată de schimbarea destinaţiei spaţiului care odată vândut trebuie menţinut întotdeuna drept cabinet medical. Vrem să mergem pe această procedură de negociere, nu să ajungem în cazul în care nu se ajunge la un acord, la etapa de licitaţie cu strigare", a explicat Turdean.

La discuţiie de la primărie au participat aproximativ 50 de medici, majoritatea de familie. Aceştia au contracte de închiriere cu primăria valabile până în iunie 2014. Ei au condamnat administraţia locală clujeană că a refuzat ani la rând să vândă aceste spaţii ocupate de cabinete medicale. Ba mai mult, în mandatul administraţiei trecute, au fost informaţi că primăria vrea să vândă spaţiile la preţul pieţei, de 900-1.000 de euro pe mp. Mai mult, au argumentat că prestează servicii sociale şi că nu fac afaceri şi depind de banii din contractul cu Casa de Asigurări, astfel încât nu-şi pot permite un astfel de preţ. „Vrem să supravieţuim. Mai ales că voi folosi cabinetul până mor şi vine altul. Nu va deveni niciodată o afacere. E mijlocul meu de existenţă", a subliniat un participant la întâlnire."Să nu uităm că nu sunt spaţii proprii pentru activităţi medicale, iar Sanepidul ne impune condiţii criminale şi ne călăreşte în fiecare zi. Este adevărat că sunt norme europene absolut normnale. Dar dacă cumpărăm, ne dau termen de şase luni şi apoi trebuie să facem investiţiile. Pe lângă ce plătesc când cumpăr, trebuie să mai bag 100.000 de euro ca să refac spaţiul", a mai atras atenţia un chiriaş.

Alţi medici au subliniat că în alte oraşe din Transilvania sau chiar din judeţul Cluj s-au vândut cabinetele medicale cu preţuri de 6.000-8.000 de euro. Un preţ rezonabil la care aceştia vor să cumpere cabinete din Cluj-Napoca a fost indicat la suma de 75-100 de euro/mp. Mai mult, medicii au precizat că, în condiţiile în care se contractează un expert, el este obligat să facă o evaluare la preţul pieţei, însă în acest caz trebuie să se aplice indici de corecţie, având în vedere obligativitatea păstrării activităţii medicale. „Dacă vreu să cumpăr la preţul pieţei, îmi iau alt spaţiu, pe care să-l pot vinde ulterior chiar pentru altă activitate", a afirmat unul dintre participanţi. „La Cluj-Napoca a fost rea voinţă din partea administraţiei. Este trist ce s-a întâmplat. Am fost loviţi peste picioare cu bâta de baseball. Suntem prima linie care oprim cheltuirea banilor în oraş. Am putea să o facem pe şmecherii şi să semnăm în fiecare zi bilete de trimitere către spitale. Un medic ştie mai multe decât un preot despre clujeni şi populaţia o să vă lovească înapoi ca politicieni", a mai spus un alt participant la discuţiile de la primărie.

Primarul Emil Boc a amintit că administraţia nu a chemat medicii la primărie ca să le aplice injecţii letale sau să-i jupuiască. „Nu am zis puneţi banii jos că vă dăm afară. Sunt nişte consultări. Noi ne gândim ce să facem. Dacă înainte de iunie 2014 doriţi să cumpăraţi, trebuie să faceţi o cerere, pentru că altfel noi nu putem antama banul public pentru evaluări. Noi trebuie să luăm o decizie, dacă le scoatem la vânzare sau de la anul, să renegociem chiriile în condiţiile legii", a subliniat Boc.

Medicii de familie prezenţi au declarat că sunt pentru cumpărarea spaţiilor, dar au cerut, înainte declanşării unei proceduri de vânzare, să cunoască preţul de la care se va porni, pentru că, odată depusă cererea şi în condiţiile unui preţ neavantajos, ei pot să-şi piardă cabinetul.

Comisia de sănătate a Consiliul Local şi primarul au stabilit ca în luna aprilie să organizeze o astfel de întrevedere cu experţi evaluatori pentru a se discuta despre preţul de vânzare. Potrivit unor date furnizate ieri de Colegiul Medicilor, 25% din totalul medicilor de familie din municipiu activează cu chirie în spaţiile primăriei.

 

 

Comenteaza