Racoviţă din Mănăştur şi Bălcescu din Mărăşti. Boc vrea să mute „bobocii" din şcolile de centru în cartiere

Racoviţă din Mănăştur şi Bălcescu din Mărăşti. Boc vrea să mute „bobocii
Din motive de trafic aglomerat, primarul Emil Boc se gândeşte să mute elevii din ciclul primar al şcolilor de centru în cartiere. „Este discutabil dacă părinţii vor accepta", spune Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj.

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, la REALITATEA FM Cluj, că şi-ar dori extensii ale şcolilor din centrul oraşului în cartiere. Discuţia a plecat de la traficul rutier, iar Boc a subliniat că a observat că în vacanţa de o săptămână a micilor elevi au dispărut ambuteiajele.

"Săptămâna trecută s-a circulat decent, în limitele unui oraş cu trafic. Anul acesta am vorbit cu şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean de a găsi extensii ale liceelor Racoviţă, Şincai, Coşbuc în cartiere, ca să nu mai vină lumea în centru. Asta este ideea pe care vreau să o implementăm. Fetele mele au fost la Şcoala 10, în Zorilor, şi nu au fost probleme. Şcolile de cartier pot fi foarte bune, iar astfel s-ar termina şi cu sutele de cereri de flotant", a spus Boc.

O discuţie pe această temă între Emil Boc şi Valentin Cuibus a avut loc, doar că inspectorul şcolar general a avut o viziune uşor diferită asupra lucrurilor. Şi Cuibus vrea extensii, dar nu crede că acestea pot funcţiona în cartiere.

"Trebuie să găsim clădiri noi, pentru că şcolile din centru au mari probleme cu spaţiile. Ne dorim să creăm extensii pentru clasele 0-IV, în clădiri care să aibă aproximativ 20 de săli şi unde condiţiile să fie cel puţin la nivelul celor din structurile centrale, pentru că altfel părinţii nu vor fi de acord. Referitor la amplasament, e discutabil dacă părinţii vor accepta extensii în cartiere.

De preferinţă, clădirile ar trebui să fie apropiate de centru. Noi am verificat şi am constatat că funcţionează extensiile de la Şincai şi Racoviţă care sunt tot în zona centrală. Acum am identificat un spaţiu tot într-o zonă apropiată de centru, lângă Inspectoratul de Poliţie, unde am putea construi o clădire; ar muta un pic traficul. Dar ne-am mai trebui două, trei locaţii", a spus inspectorul şcolar general.

Ideea de a crea extensii ale celor mai căutate şcoli clujene funcţionează deja. Liceul Racoviţă şi-a primit bobocii din clasa pregătitoare, în 12 septembrie, într-un spaţiu de pe strada Horea, iar Liceul Şincai a pornit-o cu clasa 0, de anul acesta, într-o clădire de pe Calea Dorobanţilor.

Cuibus a mai subliniat că nu se poate pune problema ca actualele şcoli din cartiere să fie trecute în subordinea unităţilor de învăţământ situate în centrul oraşului. Începând cu anul trecut, tot pentru a se reduce aglomeraţia din trafic la primă oră a dimineţii, clasele mici ale şcolilor din zona ultracentrală îşi încep cursurile decalat: 07:30, 08:00, 08:30.

Comenteaza