Rămaşi în urmă. În timp ce Clujul depozitează gunoiul pe unde apucă, UE tinde spre refolosirea 100 % a deşeurilor

Rămaşi în urmă. În timp ce Clujul depozitează gunoiul pe unde apucă, UE tinde spre refolosirea 100 % a deşeurilor
În plină criză a depozitării gunoaielor menajere în judeţul Cluj, prefectura a organizat o dezbatere în care a fost prezentată o soluţie inovatoare de gestionare a deşeurilor.

Acest sistem a fost prezentat de Reinhard Schu, specialist german în bioinginerie şi inginerie mecanică, proprietar al mai multor patente internaţionale privind gestionarea deşeurilor, care a dezvoltat până acum mai multe astfel de centre în Germania, Italia şi Spania.

Acest nou concept practic schimbă fundamental filosofia gestionării deşeurilor la nivelul Europei. În primul rând conceptul simplifică colectarea deşeurilor, din cinci sau şapte categorii, în doar două categorii. În prima categorie intră deşeurile care au valoare, adică cele din hârtie, plastic, sticlă şi cele menajere, biologice iar în cea de-a doua categorie intră deşeurile periculoase, care nu pot fi refolosite.

Deşeurile colectate din prima categorie ajung printr-un procedeu de separare umed-mecanică şi curăţare chimică a tuturor fracţiunilor să fie refolosite fie în agricultură, fie în construcţia de drumuri sau industrie în procent de până la 100%, şi astfel se poate ajunge la eliminarea actualelor depozite de deşeuri. Specialiştii spun că un asemenea sistem ar putea aduce economii de până la 50 la sută în bugetele locale ale primăriilor pe partea de gestionare a deşeurilor.

Europarlamentarul Emilian Pavel, prezent la dezbatere, a declarat că în decembrie 2015 Comisia Europeană a venit cu un pachet legislativ pe ceea ce înseamnă economia circulară, adică pe conceptul „produc, consum, reutilizez", iar în acest pachet se afirmă că se vor finanţa preponderent proiecte care ajung pe acel target de 100 la sută reciclare, şi că aceste sisteme de gestionare a deşeurilor vor fi şi ele finanţate.

Europarlamentarul a mai afirmat că un alt avantaj al acestui sistem este acela că în deşeurile noastre există foarte mult fosfat, o resursă naturală care este pe cale de dispariţie la nivel mondial şi care dacă îl punem într-o groapă de gunoi sau îl încinerăm, îl pierdem, pe când prin acest sistem se poate extrage sută la sută fosfatul din deşeuri.

Întrebat cât ar costa un asemenea sistem inovator de colectare a deşeurilor şi în cât timp ar putea fi el implementat, specialistul german a spus că aceste costuri sunt în funcţie de volumul de deşeuri prelucrate şi de subvenţia de la Uniunea Europeană şi că perioada de punere în funcţiune a unei asemenea instalaţii ar fi de doi ani.

De exemplu, unul dintre aceste sisteme dezvoltat în Spania, la La Coruna, şi care prelucrează ca tot aceeaşi cantitate de deşeuri cam cât colectează Cluj-Napoca, a costat circa 40 de milioane de euro. UE ar putea finanţa un asemenea proiect în procent de până la 85 la sută, potrivit specialiştilor germani.

La nivel european există tehnologii şi practici care sunt mult mai avansate şi din multe puncte de vedere există tehnologie care are cel puţin 10 ani de zile în faţa României. Cred că este o tehnologie interesantă şi cred că trebuie să ne schimbăm total modul de a face administraţie la nivel de judeţ, trebuie să fim mult mai inovativi, să fim mult mai atenţi la tot ce se întâmplă, mai puţină politică şi mai multă administraţie" a declarat consilierul judeţean Remus Lăpuşan, prezent şi el la dezbaterea organizată la prefectura Cluj.

La dezbatere nu a fost însă nimeni din conducerea Consiliului Judeţean Cluj, for care se ocupă de gestionarea proiectului centrului ecologic de deşeuri, centru a cărui construcţie se află în mare întârziere.

La discuţii au mai fost prezenţi Aurelia Cristea, deputat PSD, Ioan Pantelimon, şeful RADP Cluj-Napoca, regie care a reuşit să facă o rampă temporară de depozitare a deşeurilor pentru oraş, Mircea Moroşan, primarul Huedinului, consilieri locali ai PSD şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Cluj.

 

 

 

Comenteaza