RAPORT Emil Boc. 46 de milioane de euro pentru transportul în comun

RAPORT Emil Boc. 46 de milioane de euro pentru transportul în comun
Primarul Emil Boc a explicat, în raportul său, ce investiţii se fac în transportul public.

Primarul Emil Boc şi-a publicat raportul de activitate pentru primul său an din al patrulea mandat. Boc alocă un spaţiu important din lucrarea de 100 de pagini Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, pentru că scopul declarat este să-i determine pe cât mai mulți dintre clujeni „să folosească mijloacele de transport în comun, în locul mașinilor personale".

Primarul vorbeşte despre troleibuzele cumpărate în ultima perioadă, dar şi despre intenţiile de achiziţii, care cuprind autobuze noi, diesel şi electrice, troleibuze şi tramvaie. În total, investiţia în modernizarea flotei şi a depoului de tramvaie CTP ajunge la 46 de milioane de euro, spune Boc. 26 de milioane vor proveni din fonduri europene, iar 20, dintr-un credit contractat de CTP de la Raiffeisen Bank şi garantat de Primăria Cluj-Napoca.

„CTP a achiziţionat (în 2016) şi a introdus în circulaţie (în 2016 şi 2017) 20 de troleibuze noi. Noile troleibuze (Iveco Astra Town 118) au dotări de ultimă generație pentru a spori gradul de confort al clujenilor și pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre ei să folosească mijloacele de transport în comun, în locul mașinilor personale.

Câteva caracteristici importante: capacitate de transport - 164 călători, din care 42 pe scaune; podea complet coborâtă; rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități; loc rezervat pentru utilizatori de scaune rulante pentru persoane cu dizabilități; spațiu destinat pentru cărucior pentru copii mici; sistem de încălzire cu aeroterme electrice pentru sezonul rece; sistem de ventilație și aer condiționat pentru sezonul cald; sistem supraveghere video interior și exterior; consum de energie mai mic cu aproximativ 40% față de troleibuzele vechi; sistem electronic de control al frânării ABS/EBS/ASR.

CTP doreşte să continue înnoirea parcului auto şi este în derulare licitaţia publică pentru achiziţia a 50 de autobuze noi. De asemenea, sunt în pregătire licitaţii publice pentru încă 15 autobuze noi articulate, respectiv 10 minibuze.

Pentru perioada 2017-2018, ne propunem achiziţionarea a încă 16 tramvaie noi, din care 10 tramvaie - din fonduri europene şi alte 6 tramvaie - din fonduri proprii (pentru acestea procedura de achiziţie este în pregătire). Tot din fonduri europene urmează să fie realizată modernizarea depoului de tramvaie, modernizarea reţelei de contact pentru troleibuze şi vor fi achiziţionate alte 20 de troleibuze noi.

În total, avem în vedere investiţii de aproximativ 46 de milioane de euro în CTP, din care cel puţin 26 de milioane de euro din fonduri europene. De asemenea, este în curs de finalizare licitaţia pentru achiziţia a 10 autobuze electrice prin Programul de Cooperare Elveţiano-Romȃn, obiectivul 1 al ariei de concentrare 4 - îmbunătăţirea mediului înconjurător", se arată în raport.

De observat că se cumpără cele 15 autobuze articulate. Iniţial se vorbea despre 12. Licitaţia va avea loc în 28 iulie. Cele 10 minibuze sunt pentru zonele cu flux mai mic de călători şi cu probleme de acces. Boc vorbeşte şi despre benzile dedicate. Acestea urmau să se amenajeze de la începutul anului, dar până la urmă s-a anunţat ca termen 15 august.

„În această vară, urmează să fie amenajată o bandă dedicată transportului în comun dinspre Mărăşti spre Mănăştur, mai exact de pe Bd. 21 Decembrie 1989 la intersectia cu str. Petofi Sandor pȃnă pe strada Memorandumului.

Aceasta presupune o serie de măsuri legate de circulaţie (interzicerea virajului la dreapta pe Regele Ferdinand şi pe Joliot Curie), refacere programe de semaforizare, lucrări la partea de carosabil, semnalizare şi marcaje orizontale. Această măsură a fost discutată în cadrul Comisiei de Circulaţie şi propunerea a fost definitivată cu sprijinul experţilor de la Universitatea Tehnică", a arătat Boc.

Pe tema benzii dedicate s-a spus că se va realiza o dezbatere publică, dar aceasta nu a avut încă loc. Municipalitatea a anunţat că mai doreşte să facă o serie de măsurători de trafic în luna iulie, după deschiderea podului Traian.

Etichete
Comenteaza