Foto CPL Concordia spune că presa e vinovată pentru panica creată după ce au anunţat că sistează furnizarea de gaze în Cluj. Răspunsul pentru Chinteni

CPL Concordia spune că presa e vinovată pentru panica creată după ce au anunţat că sistează furnizarea de gaze în Cluj. Răspunsul pentru Chinteni

Chinteniul este una dintre cele mai afectate localități de anunțul operatorului CPL Concordia, care a transmis că sistează furnizarea de gaze în Cluj. Locuitorii comunei Chinteni au primit în cele din urmă rărpunsul oficial.  

"În atenția locuitorilor comunei Chinteni, vă comunicăm mai jos, răspunsul CPL CONCORDIA cu privire la controversele apărute cu privire la furnizarea gazelor naturale, din care rezultă că acest serviciu va fi asigurat și în continuare de către această societate. În cazul în care vor apărea modificări cu privire la acest aspect, vă vom informa de îndată", a anunţat pe Facebook primarul comunei Chinteni, Magdalena Suciu. 

Răspunsul CONCORDIA cu privire la furnizarea gazelor naturale în Chinteni. Se pare că presa e vinovată pentru panica creată

Răspunsul CONCORDIA cu privire la furnizarea gazelor naturale în Chinteni. Se pare că presa e vinovată pentru panica creată

Cei de la CPL Concordia spun că s-a schimbat contextul economic şi cel legislativ de la momentul anunţului că vor întrerupe sistarea gazelor şi că acum vor putea face faţă angajamentelor contractuale pe care le au faţă de consumatori. Aceştia mai pun că şi băncile ar fi fost de vină deoarece au refuzat să le ofere finanţări. 

"La momentul la care am transmis informarea către clienţii finali din portofoliul societăţii, respectiv finalul lunii februarie 2022, contextul era total diferit faţă de cel actual, în sensul ca era 0 presiune enorma pe cash raportat la prevederile legislative privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale (OUG nr 118/2021 cu modificările şi completările ulterioare).

De asemenea, la acel moment, ne-am confruntat şi cu refuzul băncilor de a ne acorda finanţări, raportat la întreg contextul economic şi politic cu implicaţii în activitatea de furnizare a gazelor naturale", se arată în răspunsul CPL Concordia oferit primăriei Chinteni.

Aceştia spun că OUG nr 27/2022, ce stabileste în sarcina producătorilor de gaze naturale obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de productie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici- art 12 alin (1) le va rezolva o parte din probleme. Pe de altă parte şi discuţii le cu băncile privitoare la obţinerea de finanţări sunt în avantajul lor acum. 

CPL Concordia mai spune că informarea transmisă clientilor săi nu a reprezentat de fapt o notificare de reziliere/încetare a Contractelor de furnizare încheiate cu aceştia şi că, din contră, informarea transmisă ar fi avut de fapt rolul de a proteja clienţii din portofoliul societăţii.

Aceştia dau vina pe presă pentru situaţia creată de firma lor spunând că a transmis informatii tendentioase, nedocumentate şi de natură a induce în eroare/panică cititorii/clienţii. "Avem speranţa că această comunicare va contribui la rezolvarea situaţiei generate de informaţiile tendenţioase, nedocumentate şi de natură a induce în eroare/panică cititorii/clienţii, prezentate în anumite publicaţii scrise şi în mediul online", se mai arată în documentul publicat de Lucia Magdalena Suciu. 

Din răspunsul Concordia reierse că salvarea lor a venit de fapt de la Guvern. "Salutăm aprobarea Ordonanţei de Urgentă nr 27 din 18 martie 2022 privind măsurile aplicabile clientilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energie.

Noile măsuri ce se aplică începând din 1 aprilie 2022 timp de un an, conform analizelor noastre, ar trebui să asigure condiţiile eficiente pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale de către societatea noastră", se mai arată în răspunsul Concordia. 

Amintim că CPL CONCORDIA –FILIALA CLUJ ROMÂNIA SRL şi-a declarat în luna martie a acestui an intenţia de a sista furnizarea de gaze naturale, pentru un număr de aproximativ 22.000 de consumatori, persoane fizice și persoane juridice din județul Cluj.

Comenteaza