Reabilitarea Cetăţuii, în linie dreaptă: Consiliul Local semnează contract de uzufruct cu proprietarii şi repară zona. Vezi contractul

Reabilitarea Cetăţuii, în linie dreaptă: Consiliul Local semnează contract de uzufruct cu proprietarii şi repară zona. Vezi contractul
Reabilitarea Cetăţuii, o zonă pitorească dar foarte degradată din Cluj-Napoca, intră în linie dreaptă după ani de zile fără niciun fel de intervenţii: consilierii locali din Cluj-Napoca ar putea aproba marţi încheierea unui contract de uzufruct pentru zonă, după negocierile cu proprietarii, din ultimele două săptămâni.

Contractul de uzufruct ar urma să fie încheiat cu titlu gratuit între Primăria Cluj-Napoca şi proprietarii zonei - Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania SA şi Banca Transilvania. Amintim, Consiliul Local a aprobat în urmă ccu două săptămâni demararea negocierilor în această direcţie.


Zona ce ar urma să fie reabilitată este cuprinsă între străzile Drăgălina şi Şerpuitoare, Augustin Bunea şi Călăraşilor, şi respectiv strada Cetăţii, este vorba în fapt de fosta cetate de tip Vauban, avizată în 1713 de Consiliul de Război de la Viena. Construcţia fortificaţiei a fost finalizată în 1735. O dată cu construcţia hotelului Belvedere, în 1965, au fost demolate clădirile de pe latura sudică a cetăţii, astfel că doar două dintre cele trei porţi, şi doar câteva dintre clădirile interioare ale cetăţii, sunt păstrate acum. Cetatea de tip Vauban a Clujului a fost urmată de cetatea mult mai amplă de la Alba Iulia, acum restaurată complet cu bani europeni. "În prezent zona se află într-o stare deplorabilă", arată angajaţii Primăriei. "Scările şi aleile sunt distruse aproape complet şi acoperite de vegetaţie, lipsesc stâlpii de iluminat, coşurile de gunoi şi mai ales băncile, iar porţile cetăţuii au devenit depozite pentru gunoaie şi adăpost pentru oamenii străzii".

Parcul Cetăţuia a ajuns în proprietatea Unita Turism Holding în 1994, dar ulterior terenul a ajuns în proprietatea BT Leasing Transilvania, Unita Turism Holding având drept de folosinţă şi posesie. Terenul este ipotecat în favoarea Băncii Transilvania.

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane, la fel ca proprietarul, însă cu condiţia de a-i conserva substanţa.

Decizia va fi luată marţi, în şedinţa de Consiliu Local. Vezi ataşat proiectul de Hotărâre de Consiliu Local.

Comenteaza