Cherecheș, după ce Boc a spus că economia Clujului e "pusă la pământ" de deciziile experților din Sănătate

Cherecheș, după ce Boc a spus că economia Clujului e "pusă la pământ" de deciziile experților din Sănătate

Expertul clujean în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, a comentat afirmațiile făcute de primarul Emil Boc, care a spus că modul în care se calculează incidența cazurilor de COVID-19 omoară economia Clujului, rata infectărilor fiind permanent ridicată din cauza numărului mare de testări. 

„Clujul are o problemă – pentru că se testează mai mult ca în alte județe (câteva mii în Cluj vs. câteva zeci în Vrancea) se și găsesc mai multe cazuri și, în concluzie, se iau restricții mai dure aparent. Primarul Clujului ar vrea una din următoarele variante:

– să se testeze și în Cluj mai puțin, ca să nu știm cât de serioasă e situația și să ne vedem de treabă
– să se relaxeze restricțiile, indiferent de rata de incidență, pentru că în Cluj se testează mai mult
accept că “experții în sănătate” sunt preocupați de sănătate (evident) și primarul Clujului este preocupat de economie

Primăria Cluj ar trebui să facă o analiză economică să vadă care este impactul real (în cifre) a restricțiilor pe economia Clujului vs. relaxare și impactul (în cifre) pe economie a creșterii și mai mult a numărului de cazuri apoi, în funcție de rezultat, să își asume responsabilitatea deciziei pe care o va lua, cu costurile asociate (economie funcțională și mai multe internări la terapie intensivă și morți vs. economie afectată și mai puține internări la terapie intensivă și morți)

Fără o analiză economică, tot ce avem aici este o declarație politică fără dovezi, care să îl pună pe primar în relații bune cu mediul economic (fără să fi făcut ceva)”, a transmis Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică de la UBB Cluj, și consilierul secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Reacția lui Cherecheș vine după ce primarul Emil Boc a comentat modul în care se calculează incidenta cazurilor de COVID, care menține Cluj-Napoca în scenariul roșu, adică cu localurile închise și școala online.

”Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.

Primarul a spus că decizia privind modului de calcul al incidenței o iau ”experții în sănătate trăiesc cu capul în nori”.

”Probabil că la București sunt șase sectoare și o singură entitate, probabil că acolo numărul de teste se raportează la populația Bucureștiului, scapă de această problemă. Ei adună toate testele din cele șase sectoare, care de fapt sunt șase județe, iar noi testăm cât testează Bucureștiul, iar ei sunt șase județe, iar noi unul singur. Decizia o iau experții din sănătate, dar aceștia nu trebuie să trăiască cu capul în nori. Cum e posibil să se aplice aceeași unitate de măsură, dacă se fac testări diferite, de zece ori mai mare? E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie în lumea asta că nu e teoria lui Pitagora. Sper ca acești experți să pondereze în ședințele viitoare și să ia deciziile adecvate”, a mai declarat Boc.

Comenteaza