Rectificare de buget la județ. Se suplimentează la Sănătate

Rectificare de buget la județ. Se suplimentează la Sănătate
| Foto: Diana Cîmpean

Consilierii județeni vor dezbate la ședința de joi un proiect de rectificare a bugetului general al Clujului pe anul 2020, bugetul general ajungând astfel la 1,4 miliarde de lei.

Proiectului de hotărâre prevede următoarele: ”Se aprobă rectificarea bugetului local al judeţului pe anul 2020 pe capitole, subcapitole și titluri, în sumă de 864.035.000 lei la venituri și în sumă de 883.594.000 lei la cheltuieli. Se aprobă rectificarea bugetului local al judeţului pe 2020 pe capitole, subcapitole și titluri - Secţiunea de funcționare - în sumă de 366.350.000 lei, atât la venituri, cât și la cheltuieli”.

La Sănătate se suplimentează

În contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea noului coronavirus și al decretării stării de urgență între Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj și CJ, s-a încheiat în martie un contract în vederea decontării din bugetul Ministerului Sănătății, a cheltuielilor pentru carantina instituționalizată a persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate de COVID-19.

"În acest sens este necesară rectificarea bugetului local al județului, la capitolul Sănătate, cu suma de 3.528.000 de lei pentru a acoperi aceste cheltuieli de carantinare".

Fondurile nerambursabile pentru cultură, sport, recreere, tăiate

În schimb domeniul cultură, recreere, religie are parte de o tăiere de fonduri de 5,1 milioane de lei. ”Ținând cont de prevederile ordonanțelor militare potrivit cărora se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment din spații închise precum și interzicerea desfășurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise și luând în considerare referatul privind anularea procedurilor de finanțare nerambursabilă de la bugetul județului pentru 2020 în domeniile: acțiuni culturale, tineret, socio-educaționale, sport și culte religioase, propunem redistribuirea sumei de 5,1 milioane, aprobată în bugetul Județului pe anul 2020, pentru acțiunile menționate mai sus”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Acești bani vor fi redirecționați astfel: pentru plata chiriei și cheltuielilor de funcționare la Spitalul Polaris (1 milion de lei), pentru plata serviciilor hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi și hrana - trei mese pe zi și apă - a cadrelor medicale (300.000 de lei), pentru lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene (2 milioane), pentru suplimentarea fondului de rezervă pentru a se asigura sumele necesare pentru finanțarea spitalelor (1,8 milioane).

Rectificare cu plus și pentru bugetul a patru spitale

Patru spitale aflate în subordinea CJ Cluj au solicitat o rectificare cu plus a bugetului aprobat în acest an, banii provenind în principal din sponsorizări și venituri proprii obținute de aceste unități medicale. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca a solicitat aprobarea suplimentarii bugetului cu 3,2 milioane de lei, în vederea acoperirii cheltuielilor în perioada de pandemie.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie solicită suplimentarea bugetului cu 565.000 lei, Spitalul Clinic de Recuperare, ambele din municipiu, cu 1,9 milioane de lei, iar Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa solicită redistribuirea sumei de 400.000 lei de la un capitol bugetar la altul și suplimentarea bugetului cu 2.600 de lei, provenită din sponsorizări.

Comenteaza