Regionalizarea României, un proiect ratat

Regionalizarea României, un proiect ratat
Liderii politici de la Cluj sunt de acord cu preşedintele ţării, Traian Băsescu, şi apreciază că proiectul nu poate deveni funcţional, deşi USL îl promovează de mult timp.

Proiectul regionalizării a început greşit, consideră Băsescu, calificându-l ca un eşec al guvernării. Argumentul este acceptat de liderii politici de la Cluj. Cu toate că Remus Lăpuşan (PSD) a ţinut să-i reamintească faptul că nici PDL n-a fost în stare să şi-l asume, el admite că, de vreme ce anul acesta nu vom avea parte de referendum, nu se poate pune problema regionalizării.

În opinia preşedintelului României, USL nu a fost în stare să implementeze proiectul regionalizării, pe care vicepremierul Liviu Dragnea l-a promovat încă de la începutul anului. „USL este un uriaş cu 70% în parlament, care şi-a arătat limitele, care nu poate genera progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, iar România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale", a comentat Băsescu. El a sugerat că Dragnea a început greşit procesul pentru regionalizare, deoarece a declanşat demersul de la vârf spre bază, nu invers, cum ar fi fost normal.

Senatorul PDL de Cluj Alin Tişe susţine că observaţia e corectă. „Acest proiect al USL nu ţine seama nici de nevoile locale; s-a făcut în funcţie de interesele unor baroni locali. Domnul Băsescu are dreptate când spune că s-a început de la vârf, ignorându-se aspecte importante care ţin de funcţionalitate. Nimeni nu spune ce se va întâmpla cu instituţiile ce asigură serviciile locale, cu primăriile din mediul rural, multe în incapacitate de funcţionare pentru că nu au venituri suficiente. Cum se va rezolva problema împărţirii fondurilor de la centru? Acest proiect nu lămureşte nici una din aceste probleme şi ce e mai grav e faptul că nu s-a ţinut cont de nicio directivă a Uniunii Europene. USL a avut în vedere să-l atace pe preşedinte. În tot acest proiect se regăsesc, practic, luptele USL cu preşedintele. Planul lor a fost de a-l încurca pe el, odată cu adoptarea noii Constituţii, şi nicidecum cu adoptarea unui proiect funcţional", a comentat Tişe.
Senatorul UDMR Lazlo Attila a apreciat că proiectul nu se bazează pe criteriile europene. „Dacă s-ar merge pe recomandările UE, ar trebui să avem unităţi administrativ-teritoriale de 1,7-2 milioane de locuitori, deci 15-16 regiuni. Nu s-a ţinut seama nici de criteriile istorico-culturale, nici de modul în care ar trebui să funcţioneze instituţiile de servicii în cadrul noilor regiuni. Întreb şi eu cum vor funcţiona Curtea de Conturi, Cartea Funciară? Nimeni nu s-a gândit să rezolve mai întâi aceste probleme. Trebuia să se înceapă de la nivel local, de jos în sus, să se încurajeze asocierile între unităţi administrativ-teritoriale, apoi să se treacă la descentralizare. Într-o etapă finală s-ar fi ajuns şi la regionalizare. Nu se poate pune problema ca regionalizarea să se implementeze de anul acesta pentru că proiectul USL nu are cum să funcţioneze, pe lângă faptul că mi-e greu să cred că cineva ar dori să organizeze acum un referendum", a spus Laszlo.

Reprezentantul PNL, Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean, nu-şi făcea speranţe ca de anul acesta să se implementeze regionalizarea. „Nu cred că mai repede de 2015 vom avea regionalizare. Nu văd pe ce logică ar putea fi organizat acum un referendum. Prin urmare, dacă nu avem referendum, nu mai intră în discuţie nici regionalizarea. Odată cu alegerile prezidenţiale se va organiza şi referendumul, de-abia din acel moment vom putea vorbi despre reorganizarea ţării", a comentat Uioreanu. Lăpuşan a ţinut să-l critice pe Băsescu, reamintindu-i că nici PDL nu a fost în măsură să implementeze regionalizarea. „Ei ce au făcut când au fost la putere? Au vorbit toată ziua despre regionalizare şi atât, nu şi-au asumat nimic. Măcar în prezent se fac nişte eforturi, s-au pus bazele unui proiect", a menţionat liderul PSD Cluj. El admite că regionalizarea nu va fi realizată anul acesta. „Un lucru e sigur, chiar dacă nu anul acesta, regionalizarea se va aplica. Oricum, în 2013 era greu, din pricina referendumului", susţine Lăpuşan.

 

Etichete
Comenteaza