Regulament bike-sharing: plăteşti 80 de lei dacă te plimbi cu bicicleta mai mult de 11 ore + SONDAJ

Regulament bike-sharing: plăteşti 80 de lei dacă te plimbi cu bicicleta mai mult de 11 ore + SONDAJ
Conform regulilor impuse în primă fază, bicicletele vor putea fi închiriate gratuit pentru o singură oră, iar cei care vor ţine bicicletele pentru mai multe ore vor fi nevoiţi să scoată din buzunar sume cuprinse între 2 şi 80 de lei.

Se fac ultimele pregătiri pentru lansarea reţelei de staţii self-service de închiriere biciclete. Regulamentul privind utilizarea serviciului de bike-sharing a intrat începând de miercuri în dezbatere publică.

Bicicletele puse la dispoziția clujenilor ar urma să fie închiriate gratuit doar timp de o oră, iar dacă nu este predată la stand în intervalul de timp menționat, utilizatorul bicicletei trebuie să plătească o taxă. Pentru o jumătate de oră în plus, utilizatorii vor plăti 2 lei, pentru trei ore vor plăti 12 lei, iar cei care vor ţine bicicleta mai mult de 11 ore vor scoate din buzunare 80 de lei.

Totodată, echipamentul închiriat va fi returnat în termen de maxim 12 ore de la închiriere şi nu mai târziu de ora 24:00 din ziua închirierii echipamentului. Autorităţile clujene au explicat faptul că au calculat acest interval de o oră ca fiind suficient pentru deplasarea dintr-o staţie în alta.

Politica de prețuri este următoarea:

Image and video hosting by TinyPic

Atenţie, însă! Dacă nu înapoiază bicicletele în timpul menţionat, clujenii riscă amenzi de 100 lei. Dacă echipamentul nu este returnat în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime, utilizatorul poate fi considerat suspect de furt. În acest caz, acestuia i se va aplica automat o sancțiune penalizatoare în valoare de 100 lei și, în plus, vor fi sesizate organele competente pentru începerea procedurilor legale de recuperare a echipamentului.

Dacă echipamentul dispare din cauza utilizatorului, acesta va trebui să achite o sancțiune penalizatoare de 650 lei reprezentând contravaloarea prețului total de achiziție al bicicletei.

Conform regulamentului publicat, perioada de funcționare a sistemului va fi întreruptă în lunile de iarnă, cel puțin în perioada 1 decembrie - 1 martie, când se va efectua revizia totală a parcului de biciclete. Închirierea echipamentului se va face în baza unui card emis de Municipiul Cluj-Napoca la unul din sediile primăriilor de cartier sau la sediul primăriei centrale, în urma încheierii și semnării unui contract între părți și acceptarea termenilor și condițiilor din regulamentul de utilizare.

Bicicletele nu se pot utiliza/închiria de către minorii sub 14 ani, pentru transportul de pasageri, pentru transportul de substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase, pentru a participa la curse de biciclete, pentru a fi subînchiriate la terți, de persoane care sunt sub influența alcoolului sau drogurilor, în situații de vânt puternic sau de furtuni.

Serviciile de operare şi mentenanţă a sistemului către firma Wind Technologies, iar utilizatorii vor avea la dispoziţie o reţea tip call-center la care vor fi lămuriţi în legătură cu eventualele situaţii neprevăzute care nu sunt redate în regulament, dar şi o platformă online.

Regulamentul complet poate fi vizualizat pe site-ul primăriei. Etapa consultării publice are loc în perioada 12-25 august.

 

Comenteaza