Regulament pentru clădirile neîngrijite din Cluj. Cine va plăti impozit de 500%

Regulament pentru clădirile neîngrijite din Cluj. Cine va plăti impozit de 500%

Primăria a pus în dezbatere publică regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Cluj-Napoca.

Măsura vine în contextul în care anual primăria se confruntă cu zeci de plângeri ale proprietarilor de clădiri neîntreținute, în special din centru, nemulțumiți de supraimpozitarea cu 500% a clădirilor lor. Doar la ultima ședință de Consiliu Local (CL) au existat opt plângeri prealabile pe această temă. Etapa consultării publice pentru noul regulament are loc între 14 și 28 februarie, iar proiectul există pe site-ul primăriei.

”Obiectul regulamentului îl constituie stabilirea criteriilor de încadrare în categoria imobilelor-clădiri neîngrijite situate în intravilanul municipiului, a cadrului general de desfășurare a activităților de control și verificare pentru identificarea imobilelor neîngrijite, supraimpozitarea clădirilor din categoria imobilelor neîngrijite situate în intravilan, conformarea proprietarilor în asigurarea stării corespunzătoare a acestora prin efectuarea lucrărilor de întreținere, reparații curente, restaurare”, se arată în referatul de specialitate.

Potrivit proiectului de regulament, prin imobile neîngrijite în Cluj-Napoca se înțelege „clădiri aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate, necurățate, netencuite, nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură”.

Controalele și verificările referitoare la situația acestor imobile se fac de către Poliția Locală. După identificarea unei clădiri neîngrijite polițiștii locali întocmesc o fișă de evaluare și o notă de constatare însoțite de fotografii.

Proprietarul va fi somat apoi să efectueze lucrările de întreținere necesare până cel târziu în 30 noiembrie, același an. Dacă nu se conformează, polițiștii fac o nouă verificare în teren și întocmesc o notă de constatare, iar ulterior printr-o hotărâre de CL clădirea respectivă va fi supraimpozitată.

Sunt exceptați de la supraimpozitare proprietarii care au obținut deja o autorizație de desființare sau de construire pentru clădirea neîngrijită, dar doar dacă au anunțat autoritățile competente despre începerea lucrărilor la imobilul respectiv. Supraimpozitarea unor asemenea imobile merge gradual de la 200% până la un maxim de 500%, în funcție de starea de paragină a clădirilor în cauză.

Hotărârea de majorare a impozitului pentru un imobil va avea caracter individual. Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite este în vigoare la Cluj-Napoca din 2016. Potrivit datelor primăriei, până la finele lui decembrie 2019, 535 de imobile au fost refațadizate în oraș, alte 88 fiind în curs de reabilitare.

Comenteaza