Ministerul Sănătății a modificat deja regulamentul pentru eliberarea antibioticelor. Ce se întâmplă cu "doza de urgență"

Ministerul Sănătății a modificat deja regulamentul pentru eliberarea antibioticelor. Ce se întâmplă cu "doza de urgență"

La doar cinci zile de la publicarea ordinului care introduce noi reglementări pentru eliberarea antibioticelor, Ministerul Sănătății vine cu modificări.

Ministerul Sănătății a anunțat o modificare a ordinului ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor. Astfel, doza maximă care poate fi eliberată fără prescripție, în situații de urgență, este redusă de la necesarul pentru 72 de ore la cel pentru 48 de ore. În plus, eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale. 

“Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a anunțat, luni seară, Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Potrivit ministerului, ordinul nr. 63/2024 reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și nu impune niciun model special de formular, antibioticele urmând să fie eliberate în baza unei rețete care se reține în farmacie.

“Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență”, mai arată ministerul.

Comenteaza