Reprezentanți ai Băncii Mondiale, în vizită de lucru la Cluj

Reprezentanți ai Băncii Mondiale, în vizită de lucru la  Cluj

Consiliul Județean (CJ) Cluj a primit vizita unei delegații a Băncii Mondiale (BM), condusă de Tatiana Proskuryakova, director de țară pentru România şi Ungaria.

Organizată în contextul recentului acord de asistență tehnică încheiat între Județul Cluj şi BM în scopul elaborării noului Plan de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ), întâlnirea a vizat analizarea progresului colectării de date necesare în acest demers.

 „Salutăm prezența la Cluj a partenerilor noștri de la BM și îi asigurăm de faptul că vom răspunde în mod pe deplin similar rigurozității și seriozității lor recunoscute. Le vom pune la dispoziție materialele solicitate într-un format cât mai complet și corect, astfel încât propunerile de soluții să fie unanim acceptate de către partenerii implicați în proiect, inclusiv de asociațiile de dezvoltare locală și metropolitană din județ”, a declarat Istvan Vakar, vicepreședintele CJ Cluj. 

Reprezentanții forului administrativ județean au precizat faptul că procesul de colectare a datelor și informațiilor de la partenerii locali ai proiectului este în grafic, astfel încât, în septembrie, sunt așteptate primele rezultate. Aceste date vor sta la baza celor zece studii de fundamentare prevăzute a fi elaborate cu acest prilej și pe baza cărora BM își va oferi suportul tehnic de specialitate în elaborarea PATJ.

În baza acordului de asistență tehnică încheiat cu BM - Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, aceasta se obligă să asigure CJ sprijin pentru elaborarea unui plan de acțiune detaliat pentru implementarea măsurilor propuse în viitorul PATJ, cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială.

În principal, acesta va include precizări referitoare la responsabilitățile și sursele de finanțare a politicilor, programelor și proiectelor de investiții publice necesare dezvoltării durabile și competitive a teritoriului.

El va cuprinde un plan de consultare și implicare a actorilor relevanți și a comunității în procesul de planificare,măsuri pentru contracararea potențialelor disfuncționalități fizice sau economice, precum și alocarea responsabilităților și surselor de finanțare pentru politici publice, programe și investiții publice necesare pentru dezvoltarea sustenabilă și competitivă a teritoriului județului.

Comenteaza