Rroma Town de la Pata Rât, mai aproape de secolul XXI

Rroma Town de la Pata Rât, mai aproape de secolul XXI
Comunitatea de la Pata Rât va primi module container de la primărie, constând în duşuri şi grupuri sanitare, dar şi într-un spaţiu pentru copii.

În aşteptarea banilor europeni pentru integrarea celor 300 de familii de romi de la Pata Rât, administraţia locală face mici investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de igienă a acestora. O licitaţie în acest sens va avea loc luna aceasta, urmând ca în trei luni de la adjudecarea contractului să se monteze containere cu duşuri şi toalete, dar o unitate mobilă de asistenţă, toate racordate la utilităţi.

Administraţia a lansat la finalul lunii aprilie o licitaţie (proiectare şi execuţie) care vizează achiţionare şi amplasare de module (containere) în zona Pata Rât. Este vorba despre trei module cu duşuri şi grupuri sanitare şi a unui modul mai complex, unitate mobilă de asistenţă socială. Acesta din urmă va avea aer condiţionat, obiecte sanitare şi mobilier - 20 de paturi rabatabile, 35 de scaune pliante, o masă pliantă tip grădiniţă, 15 scaune pentru copii de 3-6 ani, rafturi pentru cărţi şi jucării, 10 saltele, covoare şi dulapuri.

Contractul este estimat la 510.000 de lei şi implică realizarea branşamentelor de apă-canal aferente modulelor. Deschiderea ofertelor este programată pe 20 mai, iar criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Viceprimarul Anna Horvath a explicat că nu este vorba despe module pentru locuit, ci de soluţii de urgenţă care se impun, mai ales pentru copii din comunitatea de la Pata Rât - duşuri, grupuri sanitare şi un modul de asistenţă socială pentru copii, unde să fie derulate activităţi educative pentru cei cu vârstă preşcolară. „Evident că primăria nu doreşte să permanentizeze situaţia de la Pata Rât, ci să integreze comunitatea. Din discuţiile cu consultanţii internaţionali s-au conturat nişte măsuri de urgenţă care se impun pentru asigurarea unor condiţii decente pentru familiile de acolo. Nu poţi face integrare de o zi pe alta sau de pe o lună pe alta, ci treptat. Ne vom ocupa în parteneriat cu o organizaţie non guvernamentală şi cu Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea noastră de copii de acolo. Ne vom asigura ca toţi să aibă certificare de naştere pentru că în acest fel pot avea acces la servicii medicale şi la învăţământ", a explicat viceprimarul clujean.

Primăria a mai iniţiat trei proiecte pe bani europeni gândite pentru integrarea socială a comunităţii de 300 de familii de romi care trăiesc în zona Pata Rât. Cele trei proiecte vizează amenajarea unui centru social integrat pe Calea Baciului nr. 18 prin mansardarea unui imobil al primăriei (pentru reinserţia pe piaţa muncii a adulţilor dar şi pentru facilitarea accesului copiilor romi la şcolile din oraş), a unei hale cu specific de reciclare la Pata Rât (unde să fie angajate persoane din comunitate) şi reabilitarea unor imobile din proprietatea primăriei de pe străzile Locomotivei şi Căii Ferate şi transformarea acestora în locuinţe pentru 11 familii rome. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 13,6 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă, de 12,3 milioane de lei.

„Am înaintat proiectele în data de 30 aprilie către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (unitate intermediară de management - n. red.)", a menţionat Ovidiu Câmpean, şeful Direcţiei comunicare, relaţii publice şi turism din cadrul primăriei. După aceea proiectele vor ajunge la Ministerul Dezvoltării pentru a fi finanţate.

 

Comenteaza