S-a scumpit gunoiul la Cluj-Napoca

S-a scumpit gunoiul la Cluj-Napoca
Clujenii vor plăti tarife mai mari, începând cu luna aceasta, pentru ridicarea deşeurilor menajere de către cele două firme aflate în contract cu administraţia locală clujeană, Rosal şi Brantner.

Decizia a fost luată la finalul anului trecut când consilierii locali au aprobat solicitările celor două societăţi de idexare a preţurilor din contractul cu primăria. USL s-a opus solicitării şi au cerut verificare îndeplinirii indicatorilor din contract de către cele două societăţi, însă fără efect pentru că n-au reuşit să-şi impună punctul de vedere în faţa majorităţii deţinută de edilul Emil Boc. Din ianuarie, preţul de ridicare a deşeurilor nesortate de la asociaţiile de locatari este de 6,45 de lei/persoană/lună.

Ambele societăţi care se ocupă de ridicare gunoiului la Cluj-Napoca au cerut actualizarea cu rata inflaţiei a preţurilor de contract. Propunerea a fost supusă atenţiei Consiliului Local, la ultima şedinţă din 2013, programată cu o zi înainte de Revelion.

Grupul de consilieri USL s-au opus majotării preţurilor şi au explicat că o astfel de solicitare se discută foar după o analiză a raportului de activitate pe baza regulamentului de salubrizare, a îndeplinirii indicatorilor pe care şi i-au asumat. Liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase a cerut chiar vot nominal pe proiectul de hotărâre privind actualizarea tarifelor pentru ridicarea gunoiul.
În ciuda insistenţelor USL, oficialii primăriei au rămas pe poziţie afirmând că sunt obligaţi de contractul încheiat în 2010 când s-a concesionat serviciul de salubritate menajeră către Rosal şi Brantner să majoreze tarifele cu inflaţia. Primarul Emil Boc, viceprimarul Gheorghe Şurubaru şi viceprimarul Anna Horvath au subscris la respectiva poziţia de majorare, prin luări de cuvând în plen. Aşa că toate propunerile USL de amânare a proiectului, de vot nominal au picat în faţa majorităţii deţinută de primarul Emil Boc în Consiliul Local. Aşa că tarifele pentru activitatea de salubritate menajeră au fost actualizate cu 3,3%.
În 2009, când s-a adjudecat concesiunea pentru serviciul de salubritate menajeră celor două firme(oraşul a fost împărţit în două sectoare), oficialii primăriei anunţau că locuitorii municipiului vor plăti cel mai mic preţ din ţară, 5 lei pe metru cub pe lună de persoană (15 lei pe lună pentru agenţii economici), acesta fiind şi argumentul pentru care cele două societăţi au câştigat licitaţia demarată de Primărie. Firmele care se ocupă de salubritatea menajeră au mai cerut actualizări ale preţurilor din contract, însă Consiliul Local le-a refuzat sau nu le-a supus atenţiei plenului.
5 lei pe metru cub pe lună de persoană este preţul pentru deşeurile aruncate selective, pe fraţii - umedă şi uscată. În realitate preţul este de 6,25% cu TVA pentru deşeurile nesortate, pentru persoanele fizice. Adică preţul pentru deşeurile colectate selective se majorează cu 25% dacă acestea nu sunt aruncate sortat.

Potrivit directorul Brantner, Eugen Vereş, societatea taxează peste 1700 de asociaţii de locatari, adică peste 88.000 de abonaţi care locuiesc la bloc, 20.000 de abonaţi în zona centrală şi 25.000 de persoane care locuiesc la case. Cei care locuiesc la bloc plătesc de obicei preţul pentru gunoi nesortat pentru că în cazul asociaţiilor de locatari este de ajuns ca o persoană să nu respecte modul de aruncare a gunoiul ca acesta să fie compromis, după cum explică Vereş. "Noi suntem obligaţi să reducem cantităţile de deşeuri din municipiu. De asta se încearcă să se colecteze selective şi se reciclează deşeurile în rampa de gunoi. S-a colectat anul trecut, de când am început din iunie, circa 72.000 de mc de deşeuri pe lună, din care 20% au fost valorificate şi circa 50% au fost reciclate, dar nevalorificate ci neutralizate. Clopotele pentru colectarea sticlei, hârtiei şi plasticului sunt suplimentar amplasate în oraş, tocmai pentru încurajarea colectării selective a deşeurilor. În ceea ce priveşte calitatea serviciilor de ridicare a gunoiului de la clujeni, eu şi echipa încercăm să o îmbunătăţim, concomitent cu modernizarea punctelor gospodăreşti şi cu îmbunătăţirea programului de ridicare a deşeurilor", a menţionat Vereş.

Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu a declarat că numărul de abonaţi persoane fizice taxaţi de societate este cam acelaşi ca cel al Brantner. "Sunt şi asociaţii care aruncă gunoiul selectiv. Puţine. Colectăm selectiv şi la clopotele amplasate pe domeniul public, însă se fură mult din deşeurile sortate. Oricum noul depozit ecologic urmează să aibă o staţie de sortare a deşeurilor, aşa că aruncarea selectivă...Aceste aspecte, eu cel puţin, nu le înţeleg", a spus Hossu.

 

 

Comenteaza