S-au opus degeaba. Proiectul blocurilor din Bună Ziua merge mai departe

S-au opus degeaba. Proiectul blocurilor din Bună Ziua merge mai departe
Şapte locuitori din cartierul Buna Ziua şi avocatul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului (APUC) au venit la Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca să se opună proiectului celor două blocuri pe care o companie off-shore din Cipru a început să le construiască peste drum de Grand Hotel Italia.

CL a fost chemat miercuri să aprobe sau să respingă plângerea prealabilă depusă de APUC, prin care se cerea revocarea planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru proiectul imobiliar de pe strada Trifoiului. Este vorba despre un ansamblu de două blocuri cu 10 etaje, Grand Hill Residence, un proiect al unui off-shore din Cipru.

"Părinţii mei au construit o casă în zonă, în 2009. O casă cu două etaje. În zonă sunt blocuri de două şi patru etaje. Acum vin aceste imobile de 10 etaje. Va fi dezastru. Deja nu mai putem circula cu maşinile", a spus Andrei Baciu, unul dintre vecini, în şedinta de CL.

În ajutorul său a sărit avocatul Radu Mititean, angajat de APUC. "Sunt mai multe vicii de fond la acest proiect, cu efect pe termen lung. În planul urbanistic zonal apar patru benzi pentru strada Bună Ziua, dar asta e ficţiune, nu se va putea largi. Este o listă lungă de vicii, iar acesta nu este primul PUZ cu cântec. Eu reprezint APUC, dar şi pe unii vecini. Vecinii cred că se poate reanaliza serios această problemă de către CL, ca să nu ajungem la proces", a spus Mititean.

Răspunsul a venit de la arhitectul şef Ligia Subţirică. "Este un PUZ demarat în 2009, pe baza prevederilor legale de la acea dată şi care acum este expirat. În vecinătate existau clădiri P+2, P+4, P+8, P+10, chiar P+12. Deci corelarea cu vecintăţile există. Există spaţiu pentru realizarea unor sensuri giratorii la intersecţiile Bună Ziua cu Măceşului şi Bună Ziua cu Trifoiului, s-au făcut deja dezmembrările de terenuri.

Domnul primar şi-a asumat să autorizeze două dintre cele 4 imobile din PUZ, deşi studiul de trafic realizat de UTCN arată că, dacă s-ar realiza toate cele 4 blocuri, s-ar acoperi 94-96% din capacitatea totală. Cele 4 benzi nu erau obligatorii pentru autorizare şi nu cădeau în sarcina constructorului", a spus arhitectul şef.

Plângerea a fost respinsă cu 21 de voturi pro şi trei abtineri.

Dezbaterea a continuat pe holuri, unde vecinii nemultumiţi au înconjurat-o pe Ligia Subţirică. Aceasta a mărturisit că locuieşte în Bună Ziua şi nu poate traversa strada din cauza aglomeraţiei auto din zonă.

De vânzare: 1.100 de euro metru pătrat finisat

Grand Hill este un proiect internaţional. Potrivit clujust.ro, societatea Gad Real Estate are ca asociat unic o firmă off-shore din Cipru, Phelma Investments Limited, care, potrivit Monitorului Oficial, este "reprezentată legal de către dna Costea Ioana Alina, conform împuternicirii date prin Hotărârea Consiliului de Administrație din data de 25.04.2016". Costea este expert contabil, asocial al firmei A&I Consulting.

Phelma Investments este administrată, conform gazetadecluj.ro, de societatea Adama Management, controlată de cetăţeanul german de origine israeliană Dvir Cohen Hoshen. Acesta este fiul lui Isaac Cohen-Hoshen, un mare investitor imobilar cu proiecte în România, în alte ţări europene şi în SUA.

Apartamentele au fost deja scoase la vânzare, din stadiul de proiect, exclusiv prin agenţia Coldwell Banker Transilvania. Prețurile de vânzare ale locuințelor din Grand Hill Residence pornesc de la 1.103 de euro pe metru pătrat finisat, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă și loc de parcare suprateran, arată agenţii imobiliari.

Mai multe despre acest proiect imobiliar AICI.

Comenteaza