Să vină troleibuzele! Cine va livra Clujului 20 de vehicule electrice noi

Să vină troleibuzele! Cine va livra Clujului 20 de vehicule electrice noi
Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca va semna un contract cadru pentru cumpărarea a 20 de troleibuze noi.

CTP a organizat în 23 septembrie licitaţia pentru înnoirea parcului de troleibuze, iar în această săptămână a expirat perioada de contestaţii. Cum licitaţia nu a fost contestată, compania poate trece la semnarea contractului cu societatea câştigătoare.

Astra Vagoane Călători este societatea care va trimite troleibuze noi la Cluj. Acesta este, de altfel, singurul producător de troleibuze din ţară. Criteriile de atribuire au fost: 70% preţul ofertei, 8% capacitatea de transport, 8% consumul specific de energie, 4% valoarea raportului masă utilă/masă maximă admisă, iar perioada de garanţie acordată de 10%. A doua licitaţie a fost cu noroc; în luna iunie a mai existat o tentativă şi a fost un eşec.

Oferta arădenilor a fost mai mică decât cea estimată pentru cumpărarea troleibuzelor: 42 de milioane de lei, faţă de 55,8 milioane. Iniţial, CTP anunţase că va cumpăra vehiculele electrice din resurse proprii, dar până la urmă a bătut palma cu primăria. „Am vorbit cu domnul primar şi va avea şi municipalitatea o contribuţie. Nu ştiu exact cuantumul, depinde de bugetul pe anii viitori", a afirmat Liviu Neag, directorul CTP.

Neag a mai spus că va avea o întâlnire zilele viitoare cu conducerea Astra, pentru a semna contractul-cadru şi pentru a stabili datele de livrare. „Probabil vom aduce 10 troleibuze anul viitor şi încă 10 în 2017", a mai spus şeful CTP. Cele 20 de troleibuze vor fi articulate.

Potrivit caietului se sarcini, troleibuzele urmează să aibă toate caracteristicile mijloacelor de transport moderne: capacitate mare de încărcare, consum redus de energie, sistem de numărare a călătorilor, podea joasă, cameră de luat vederi, cameră exterioară, computer de bord, facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, motoare cu fiabilitate ridicată în exploatare - aproape un milion de kilometri.

Astra Vagoane Călători a mai avut un alt contract cu municipalitatea clujeană în ultimii ani, prin intermediul căruia au trimis 10 troleibuze la Cluj. Compania a ieşit la cumpărături serios în ultimii doi ani: a achiziţionat 40 de autobuze noi articulate Solaris, 10 autobuze noi scurte Iveco şi aşteaptă din Franţa 10 autobuze second-hand articulate, care ar urma să circule pe traseele din afara municipiului.

3

firme s-au înscris la licitaţia de la Cluj: Astra Vagoane Călători, de la Arad, SOR şi Skoda, ambele din Cehia

Comenteaza