Sala Polivalentă, la ultimele retuşuri. De ce trebuie să fie administrată de o societate pe acţiuni GALERIE FOTO

Sala Polivalentă, la ultimele retuşuri. De ce trebuie să fie administrată de o societate pe acţiuni GALERIE FOTO
Lucrările la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca sunt pe ultima sută de metri, iar constructorii promit că aceasta va fi terminată până în luna septembrie. Sala a fost construită pe baza unei investiţii totale de 88 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu scopul de a găzdui competiţii sportive naţionale şi internaţionale, congrese şi concerte.

Termenul la care ar trebui încheiate lucrările la Sala Polivalentă se apropie cu paşi repezi, motiv pentru care primarul Emil Boc a făcut o vizită pe şantier pentru verifica stadiul lucrărilor.

Acestea par să se desfăşoare, până la acest moment, conform graficului."Suntem la nivelul de finisaje, peste tot, după cum aţi observat, Ne ocupăm de zugrăveli, faianţe, ultimele retuşuri, după care urmează, bineînţeles, o lună de recepţie şi inaugurarea", spune Cristian Maniţiu, directorul companiei care se ocupă de construcția Sălii Polivalente.

Sala Polivalentă va avea o capacitate de la 7.000 de locuri pe scaune, iar în timpul concertelor, de până la 10.000. Dacă în exterior lucrările par aproape de finalizare şi cele din interior au început să prindă contur, fiind în plin proces de finisare.

"Ca sa fie omologabile în toate cele trei sporturi am adoptat această soluţie cu marcajul permanent pentru baschet, întrucât sunt specificaţii clare să fie podea de lemn, iar pentru celelalte două sporturi, handbal şi volei, sunt suprafeţe sintetice omologate", a declarat Maniţiu. Luna august va fi dedicată finisării ultimelor detalii, în septembrie va avea loc recepţia lucrărilor, iar în octombrie sala va fi inaugurată oficial.

Dotările Sălii Polivalente sunt făcute la cele mai înalte standarde, iar detaliul care va atrage toate privirile este un cub multimedia, unde spectatorii vor putea urmări imagini proiectate HD. Pentru prima dată în țară, o sală de sport va fi dotată cu videobox cu astfel de caracteristici. În România mai există un singur cub multimedia, pe Stadionul Naţional.

Videoboxul instalat la Sala Polivalentă din Cluj se ridică la o valoare de ordinul sutelor de mii de euro. "Cubul a venit deja, îl avem, undeva în luna august va fi instalat. Cubul este unic în țară: vor fi patru ecrane a câte 16 metri pătraţi. De altfel, în acest moment, este singurul cub multimedia din România, cu excepţia celui de la Stadionul Naţional", spune Maniţiu.

Sala Polivalentă va fi administrată de o societate comercială care urmează să fie înfiinţată, urmând modelul societăţii Cluj Arena, care administrează stadionul inaugurat în 2011. Demersurile pentru înfiinţarea noii societăţi vor începe chiar în această săptămână.

"Am convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, determinată de faptul că Sala Polivalentă se finalizează, lucrările sunt în grafic şi avem nevoie de asigurarea întregii infrastructuri, de întreţinere, curăţenie, pază. Am urmat modelul de la Cluj Arena dar şi de la societatea din Lomb de a construi o societate comercială în acest sens, un SA, care să se ocupe practic de administrarea Sălii Polivalente.

Motivul pentru care urgentez acest demers este faptul că în urma deciziei guvernului s-au desfiinţat posturile vacante care erau la primărie pentru Sala Polivalentă şi, nefiind alocate sume suplimentare de bani pentru plafonul de salarii, suntem în imposibilitatea de a angaja la primărie oameni care să se ocupe de administrarea Sălii Polivalente. În aceste condiţii vom merge pe soluţia societăţii comerciale, după un model pe care îl mai avem: Cluj Arena", a declarat Boc.

Organigrama societăţii care va administra Sala Polivalentă urmează să fie stabilită la o dată ulterioară, după ce se finalizează numirile membrilor din Consiliul de Administraţie. "Numărul persoanelor care vor fi angajate la Sala Polivalentă va fi decis de Consiliul de Administraţie, iar CA va fi hotărât de către Consiliul Local prin prevăzute de lege, aşa cum s-a făcut şi în cazul societăţii din Lomb, după care CA acesta va lua deciziile în acest sens", adaugă Boc.

În cursul acestei săptămâni va fi numită comisia de selecţie care urmează să stabilească CA al noii societăţi, urmând să fie respectate procedurile prin care vor fi numiţi membrii acestuia. "Membrii CA vor fi aleşi de către CL, va fi o comisie care va selecta, va fi un termen de depunere al candidaturilor, după care vor fi validaţi de către CL, după proceduri standard", spune primarul.

Chiriile pentru sală vor fi accesibile, după cum afirmă edilul. "Scopul e ca acestă sală să fie funcţională. Evident, trebuie să stabilească nişte criterii şi modalităţi de funcţionare, astfel încât ea să fie utilă Clujului, sportului şi divertismentului de toate felurile. Va fi o muncă grea la început, dar sunt convins că va avea toate şansele să fie o reuşită", a declarat Boc.

Inaugurarea oficială a Sălii Polivalente va avea loc în 31 octombrie, cu un concert susţinut de artistul britanic James Blunt, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică şi Artă Transilvania - TIMAF.

Comenteaza