Salarii mărite cu 300.000 de euro, la Primărie

Salarii mărite cu 300.000 de euro, la Primărie
Legea salarizării unitare a stabilit mărirea lefurilor bugetarilor, inclusiv ai celor din primării. Municipalitatea clujeană face o rectificare bugetară pentru a acoperi creșterile.

De la 1 iulie, bugetarii au salarii mai mari. Legea salarizării unitare a mărit substanțial lefurile angajaților de la stat, inclusiv ai celor din primării. Despre acest lucru vă propunem să discutăm astăzi. Actul normativ a făcut un lucru bun, punând primarul în fruntea subordonaților ca nivel al salariului, dar și unul îndoielnic, lăsând toată greutatea creșterilor pe umerii administrațiilor locale. Așa s-a ajuns ca unele comune să nu mai poată plăti salariile angajaților. La Cluj-Napoca nu este cazul, pentru că bani sunt. Ei vin însă de la investiții, ceea ce este dureros.

Vineri, Consiliul Local va avea pe masă propunerea de rectificare bugetară făcută de Direcția Economică, în care se duc bani către salariile de bază.

1.321.573

de lei este suma care va fi folosită pentru plata salariilor. În euro, vorbim de aproape 300.000.

În bugetul pe 2017, suma prevăzută pentru salarii a fost de 221.488.405 lei, iar cea reală calculată a urcat la 222.809.978 lei.

"Avem rezerve bugetare pentru a acoperi această creștere de salarii, deocamdată nu trebuie să luăm bani de la investiții. Asta este săgeata otrăvită a acestei legi, că mărește salariile, dar nu îți oferă și fondurile necesare. Primăriile vor fi obligate pe viitor să facă mai puține investiții", a spus viceprimarul Dan Tarcea.

Conform legii salarizării unice, primarul Clujului are, de la 1 iulie, un salariu brut lunar de 16.313 lei, din care rămâne cu 11.442 de lei în mână. În cazul său, nu pot fi adăugate sporuri. Trebuie precizat că acest salariu este pentru funcția de primar; momentan, aceasta este ocupată de Emil Boc.

Cei doi viceprimari urmează în ierarhie, cu salarii lunare brute de 14.500 de lei, adică 10.169 net. Viceprimarii Clujului sunt în acest moment Dan Tarcea, de la PNL, și Olah Emese, de la UDMR. A treia valoare salarială este cea a administratorului public, 11.600 de lei brut, adică 8.136 net. City-managerul Clujului este Gheorghe Șurubaru.

Teoretic, creșterile din legea salarizării o afectează în minus pe Aurora Roșca, secretarul municipiului. Aceasta va încasa un salariu de 8.126 lei net (11.586 brut), sumă la care se adaugă sporuri. ZIUA de CLUJ a scris că anul trecut, în baza calculelor făcute plecând de la cifrele din declarația de avere, Roșca era liderul veniturilor: media lunară era de 10.018 lei.

Cel mai mic salariu din primărie îl are un referent debutant din Poliția Locală, 1.842 de lei brut lunar, 1.331 de lei net. Un muncitor necalificat gradația zero primește mai mulți bani, 2.016 lei brut lunar, ceea ce înseamnă 1.446 de lei în mână.

Toate veniturile salariale ale angajaților din primărie, pe funcții, le găsiți AICI.

 

Comenteaza