Salubrizarea stradală ajunge pe rolul instanţei. Licitaţia ar putea fi deblocată săptămâna viitoare

Salubrizarea stradală ajunge pe rolul instanţei. Licitaţia ar putea fi deblocată săptămâna viitoare
Dosarul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire ajunge pe masa instanţei clujene în data de 18 noiembrie. Atunci, magistraţii Curţii de Apel Cluj vor decide soarta contractului în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat, vineri, faptul că magistraţii Curţii de Apel Cluj vor decide, marţi, ce se întâmplă cu licitaţia pentru salubrizare stradală şi deszăpezire. Licitaţia este blocată de luni de zile în contestaţii şi decizii ale instanţelor judecătoreşti.

"Deci, procesul este pe rol. Vom vedea atunci ce soluţie va da instanţa. Până la încheierea unui nou contract, merg în continuare vechile contracte potrivit hotărârii de Consiliu Local. Este definitivă hotărârea instanţei. Dacă se dă câştig de cauză cuiva, în termen de 30 de zile trebuie semnat contractul", a declarat primarul Emil Boc.

Iniţial, licitaţia pentru salubrizarea din Cluj-Napoca a fost câștigată de firma Supercom, însă ea a fost contestată. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea licitaţiei pe motiv că, potrivit CNCS, compania câștigătoare, dar și alte firme implicate, nu ar fi îndeplinit condiţiile presupuse în fişele de achiziţii privind cifra de afaceri, respectiv 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează.

După acest episod, în 2 iulie primăria a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire în Cluj-Napoca: lotul 1 - asocierea RER Ecologic Oradea şiRetim Galaţi, pentru lotul 2 - asocierea RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti. Tot în luna iulie, la mijlocul acesteia, primarul Emil Boc a anunțat că a fost contestată din nou licitaţia pentru salubrizare. Firmele Rosal, Brantner Veres și Romprest au contestat din nou rezultatul licitației pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire. De această dată, motivul a fost preţul pentru serviciile oferite de cele două asocieri, care ar fi sub preţul pieței. Contestația a fost înaintată Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

CNSC a decis în 27 august să anuleze licitația pentru salubrizarea Clujului, după ce a stabilit că primăria a atribuit contractul unei firme cu o ofertă neconformă.

Municipalitatea afirma, la începutul lunii septembrie, factul că aceasta se află la mijloc, între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului, motiv pentru care licitaţia a fost anulată din nou. Pe de-o parte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) menţiona că se aplică o anumită lege, în timp ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) vorbea despre o altă lege, Primăria fiind pusă la mijloc pentru a decide între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului.

Câteva zile mai târziu, la mijlocul lui septembrie, Boc anunţa faptul că municipalitatea a hotărât atacarea în instanță a deciziei CNSC. "Comisia a propus atacarea în instanță pentru a avea un răspuns definitiv, pe ce legislație să se facă licitația. Aşteptăm răspunsul instanței care va tranșa până la urmă între poziția CNSC-ului și poziția Autorității Naționale de Reglementare în Servicii Comunitare (ANRSC)", menţiona, la acea vreme, primarul.

Între timp, procesul a fost stabilit în data de 18 noiembrie. Asta înseamnă, potrivit primarului, că în doar câteva zile, licitaţia ar putea fi deblocată.

Până la semnarea unui nou contract, de curăţarea străzilor se ocupă vechile firme care au câştigat contractul în 2005, în baza unui contract în exercițiu care merge mai departe până când se adjudecă noua licitaţie. Noul contract va avea o durată de opt ani.

Comenteaza