Salubrizarea stradală le dă de furcă autorităţilor locale. Boc: "Primăria este pusă la mijloc, între două instituţii ale statului"

Salubrizarea stradală le dă de furcă autorităţilor locale. Boc:
Salubrizarea stradală le dă bătăi de cap reprezentaţilor primăriei clujene. Municipalitatea afirmă că se află la mijloc, între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului, motiv pentru care licitaţia a fost anulată din nou.

"Aştept raportul comisiei pentru că din nou există rapoarte şi prevederi contradictorii, poziţii contradictorii ale autorităţilor statului. Pe de-o parte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a spus că se aplică o anumită lege, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a spus că se aplică o altă lege. Din nou Primăria în această situaţie este pusă la mijloc pentru a decide între prevederi contradictorii ale autorităţilor statului. CNSC-ul spunea că trebuie aplicată altă lege. Noi înainte de începerea licitaţiei am cerut ANRSC-ului care este autoritatea în domeniul salubrizării să ne spună care lege se aplică, ei au spus că pentru că legea pe care o aplică ei nu are încă norme metodologice reglementate, se aplică o altă lege iar CNSC a spus că nu e bună poziţia ANRSC-ului, trebuie aplicată cealaltă lege. Vă daţi seama cât de confortabil te poţi simţi în situaţia în care autorităţile statului te plimbă prin poziţii contradictorii.", a declarat primarul Emil Boc.

Totodată, edilul a ţinut să menţioneze că în momentul de faţă nu există probleme privind salubrizarea stradală întrucât există un contract de exerciţiu, însă a subliniat faptul că situaţia necesită a fi reglementată.

"Clujenii nu vor avea probleme cu salubrizarea stradală, avem un contract în exerciţiu care merge mai departe până când se adjudecă noua licitaţie; numai că nu putem sta în acest provizorat determinat, din nefericire, de prevederilor contradictorii din legi, plus o interpretare total diferită a autorităţilor statului.", a declarat Boc.

De asemenea, primarul a declarat că municipalitatea are ca variante atacarea în instanţă sau reluarea procedurilor de la zero, din cauza celor două autorităţi ale statului care ar fi analizat întreaga situaţie pe două legi diferite.

Iniţial, licitaţia pentru salubrizarea din Cluj-Napoca a fost câștigată de firma Supercom, însă ea a fost contestată. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Cluj a dispus refacerea licitaţiei pe motiv că, potrivit CNCS, compania câștigătoare, dar și alte firme implicate, nu ar fi îndeplinit condiţiile presupuse în fişele de achiziţii privind cifra de afaceri, respectiv 100 de milioane de euro pentru fiecare la care licitează.

După acest episod, în 2 iulie primăria a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire în Cluj-Napoca: lotul 1 - asocierea RER Ecologic Oradea şiRetim Galaţi, pentru lotul 2 - asocierea RER Ecologic Buzău şi RER Ecologic Bucureşti. Tot în luna iulie, la mijlocul acesteia, primarul Emil Boc a anunțat că a fost contestată din nou licitaţia pentru salubrizare. Firmele Rosal, Brantner Veres și Romprest au contestat din nou rezultatul licitației pentru salubrizarea stradală şi deszăpezire. De această dată, motivul a fost preţul pentru serviciile oferite de cele două asocieri, care ar fi sub preţul pieței. Contestația a fost înaintată Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

CNSC a decis în 27 august să anuleze licitația pentru salubrizarea Clujului, după ce a stabilit că primăria a atribuit contractul unei firme cu o ofertă neconformă. Contractul pentru următorii opt ani are o valoare de 30 de milioane de lei.

Comenteaza