Foto Sarcofag de copil din perioada romană, descoperit pe şantierul de pe Bulevardul 21 Decembrie

După artera Regele Ferdinand, unde anul trecut a fost descoperită poarta principală de intrare a oraşului medieval, este rândul Bulevardului 21 Decembrie din Cluj-Napoca să scoată la suprafaţă vestigii. 

"Sarcofag (din perioada romană, după formă) descoperit în 18 mai, cu ocazia lucrărilor de modernizare de pe Bd. 21 Decembrie, vizavi de Liceul Mihai Eminescu", a scris Radu Bulubașa, în grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

"Ce cadou mai frumos poate primi un muzeu de istorie, de Ziua Internațională a Muzeelor, decât încă o "piesă" din trecut, care să-l ajute să reimagineze istoria? Colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei au descoperit pe șantierul de pe Bd. 21 Decembrie un sarcofag de copil din perioada romană.

Acesta va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, unde urmează să-l desfacem împreună cu descoperitorii lui și cu conservatorii noștri. Vă vom anunța despre poveste când descoperirea ne va "spune" mai multe, în urma cercetărilor. La mulți ani tuturor muzeelor! Sperăm că și restul de muzee au "primit" azi cadouri la fel de valoroase", au scris reprezentanţii muzeului clujean, pe Facebook. 

Modernizarea Bd. 21 Decembrie se va efectua pe tronsonul Biserica Sfântu Petru - intersecția cu str. Regele Ferdinand. Primăria a solicitat un proiect de la Planwerk, societatea de arhitectură care a regândit și Piața Unirii. 

Conform planșelor, bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun fiind separată fizic de cele de trafic general. Vor fi plantați arbori, așa cum sunt și pe străzile Horea sau pe Moților. Dispare însă o bandă auto pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe. 

Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, bulevardul va fi prima stradă din țară care va avea un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului. Lucrările vor fi executate de către societatea Diferit Cluj, alături de 11 subcontractori.

Comenteaza