Foto Sat de vacanță în Parcul Etnografic și pădure-parc în Hoia

Sat de vacanță în Parcul Etnografic și pădure-parc în Hoia
1 Mai în Parcul Etnografic din Cluj. Spectacol folcloric şi bucate tradiţionale
Sat de vacanță în Parcul Etnografic și pădure-parc în Hoia
Sat de vacanță în Parcul Etnografic și pădure-parc în Hoia

Extinderea Parcului Etnografic din Cluj-Napoca vizează o suprafață de 42 de hectare, cu o investiție de 10 milioane de euro, în care sunt incluse poiana și Pădurea Hoia.

"Redăm clujenilor cel mai mare parc etnografic și creăm un complex modern, cultural, cu facilități moderne pentru petrecerea timpului liber. E esențială respectarea integrității peisajului Pădurii Hoia și limitarea intervențiilor în zonă la cele necesare asigurării unei facilități în utilizarea spațiilor și îmbunătățirea funcțională și estetică a acestora", spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

Prin proiect se propun următoarele obiective de investiții:

• Centrul de Vizitatori al Parcului Etnografic Național Romulus Vuia – compus din punct de informare turistică, sală multifuncțională evenimente, expoziții, cafeterie, depozite

• Centrul Administrativ al Parcului Etnografic Național Romulus Vuia – compus din birouri administrative, zonă seminarii, zonă lucrători Parcul Etnografic, atelier de dulgherie

• Satul de Vacanță – sector pentru ateliere cu tematică etnografică – compus din Șură de joc, case în stilul tradițional românesc/ săsesc/ maghiar, ateliere de prelucrare a lemnului, a textilelor, respectiv ateliere de olărit și pictură tradițională

• Pădure-Parc Hoia – care presupune amenajarea pădurii-parc Hoia, amenajarea pajiștii estice cu o scenă în aer liber și a pajiștii vest ca și loc pentru evenimente în aer liber, realizarea unor promenade pe aleea Muzeului Etnografic și pe cornișa dealului Hoia cu posibilitatea de legătură până în zona Dealului Cetățuia, amenajare bike-park, locuri de joacă pentru copii, parc canin, circuite de gimnastică în aer liber, respectiv amenajări pentru hrănirea animalelor sălbatice și picnic

Concurs de soluții, câștigat de o clujeancă 

În 2017, Alice Florea, o tânără arhitectă din Cluj, a fost declarată drept câştigătoare a concursul internaţional de soluţii pentru revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia - Pădurea Hoia.  Proiectul va fi realizat cu finanţare europeană din granturi norvegiene, fiind o continuare a unui alt proiect terminat în 2016 care a vizat conservarea, restaurarea şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer. Mai multe detalii, AICI! 

Parc de biodiversitate în Hoia

Și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se pregăteşte să reamenajeze o zonă de 64 ha din Hoia, în vecinătatea Parcului Etnografic. Cu termen de finalizare 31 octombrie 2020, noua biobază va fi deschisă pentru vizitare și comunității clujene. Investiţia se ridică la 30 de milioane de lei, iar fondurile provin europene provin prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cu o cofinanțare de 3% din partea universităţii clujene. 

La ora actuală, baza USAMV de la Hoia, aflată în vecinătatea Parcului Etnografic, cuprinde şapte construcţii vechi (saivane, fânare, bazin de apă), însă proiectul prevede ridicarea a încă 23 de construcţii. Pavilioanele pentru animale vor fi create pe structură uşoară, demontabilă, care să le permită acestora să stea atât la adăpost, cât şi în aer liber. Acestea vor găzdui bizoni, zimbri, căprioare, nutrii, veveriţe, păuni, lebede, raţe, gâşte, păsări de curte (găini, cocoşi, curcani), hamsteri, dar şi cai, bivoli, oi, vaci sau capre.  

Construcţia cea mai spectaculoasă va fi însă un acvariu pe 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania, cu tunel vizitabil, care va include specii de peşti autohtoni sau exotici. În acest perimetru mai sunt prevăzute un turn cu belvedere peste tot parcul, un centru de apiterapie, un pavilion tehnologic, sere, iar energia necesară va fi produsă de o centrală de biogaz. 

Parcul Etnografiei Intergalactice

De asemenea, Centrul Cultural Clujean (CCC) și-a asumat realizarea unui proiect care să aducă turiștii în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. În 2018, reprezentanții asociației anunțau că demarează munca de redactare a temei de proiectare pentru un viitor concurs internațional de design care va decide, în 2020, cum va arăta Parcul Etnografiei Intergalactice. "La construcția temei vor colabora toți stakeholder-ii cheie ai proiectului, dar și artiști și etnografi din Cluj și din străinătate", transmitea CCC. 

Concurs de soluții pentru Cetățuie 

Nu în ultimul rând, la începutul lunii aprilie 2019, Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat concursul internaţional de soluţii pentru amenajarea Cetăţuii. Conform temei de concurs, OAR le recomandă participanţilor ca dealul să fie văzut ca parte a unui sistem mai larg de agrement, format din Cetăţuie, Parcul Etnografic Romulus Vuia şi Pădurea Hoia şi ca parte a ansamblului de spaţii publice verzi aferente Someşului. Mai multe detalii, AICI! 

Comenteaza