Sateliţii Clujului intră în era troleibuzelor

Sateliţii Clujului intră în era troleibuzelor
Compania de Transport Public vrea să atragă în schema sa de acţionariat şi administraţiile locale din jurul municipiului Cluj-Napoca.

Şeful Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag, a anunţat că deja se pregătesc studii de mobilitate şi proiecte pentru extinderea transportului electric în comunele Apahida, Floreşti sau Baciu cu bani europeni. În 2-3 ani, Neag estimează că acţionariatul CTP se va schimba şi ccel puţin cele trei administraţii vor face parte din acesta.

CTP are un capitalul social de 159 de milioane de lei, din care 1 milion de lei vărsaţi în natură, iar restul format din mijloacele fixe. O acţiune la noua companie este 1.000 de lei, deci Primăria Cluj-Napoca deţine 159.000 de acţiuni.

Neag spune că în funcţie de proiectele de extindendere a serviciilor companiei în zona metropolitană şi acţionariatul recent înfiinţatei societăţi se poate modifica. "În 2-3 ani, cel puţin comunele limitrofe municipiului vor face parte din acţionariat, prin aport de capital, în funcţie de viitoarele proiecte pe care le vom avem pe partea de transport metropolitan. Chiar astăzi (ieri, n. red.) am discutat la Adunarea Generală a Asociaţiei de Transport Metropolitan (din care fac parte municipiul şi cinci comune din vecinătate) despre proiectul de extindere a transportului electric în Baciu, Floreşti şi Apahida, care s-ar preta acestui tip de transport nepoluant, cu troleibuze. În funcţie de cum vom gândi aceste proiecte, primăriile pot intra în acţionariat. Ori accesăm noi bani europeni pe schema 50-50% pentru realizarea reţelei şi achiziţionarea de troleibuze, ori accesează administraţiile locale bani pentru reţea şi o predau companiei. Încă nu am decis detaliile. Vom demara în următoarea perioadă o serie de studii de mobilitate care ne vor ajuta să stabilim toate aspectele", a menţionat Neag.

Primarul Floreştiului, Horea Şulea, a declarat că susţine iniţiativa CTP pentru că ar aduce sistemul care funcţionează şi în afară în ceea ce priveşte asigurarea transportului locuitorilor între localităţile urbane şi cele rurale. "Este adevărat că ne doream înfiinţarea unei regii proprii de transport, însă nu ar fi fost rentabilăm aşa că parteneriatul cu CTP este mai avantajos", a menţionat Şulea.

Neag a confirmat deja interesul care există din partea administraţiei locale din Apahida pentru extinderea transportului electric. "Este mai ieftin şi nu poluează. Normal că toţi primarii sunt dispuşi ca liniile de troleibuz să ajungă şi în comunităţile lor", a precizat Neag. Comuna Floreşti ar putea primi linia de transport electric pe traseul noii centuri ocolitoare, pentru care administraţia locală ar urma să o realizeze începând de anul acesta. "Am văzut că traseul acestei centuri a Floreştiului ar putea permite accesul troleibuzelor. Lucrăm deja la un proiect comun pentru atragerea de bani europeni", a spus Neag.

Administraţia locală clujeană a decis în noiembrie transformarea în societate comercială a regiei de transport a Consiliului Local, tocmai pentru ca aceasta să poată presta servicii de transport în zona metropolitană. Aşa s-a născut CTP, care a început să opereze trasee de transport şi în comunele de lângă municipiu. Administraţia locală a înfiinţat şi Asociaţie de Transport în Zona Metropolitană din care fac parte, şase administraţii locale, pe lângă Cluj-Napoca. Asociaţia este o formă juridică gândită pentru a putea atrage fonduri europene în direcţia modernizării şi extinderii transportului în comun. Societatea autonomă de transport a fost înfiinţată pentru a putea opera curse în cele şase comune parte a asociaţiei: Floreşti, Baciu, Apahida, Chinteni, Ciurila şi Fleacu.

 

 

Comenteaza