Sauna din autobuzele mov. Clujenii reclamă lipsa aerului condiţionat în mijloacele de transport în comun

Sauna din autobuzele mov. Clujenii reclamă lipsa aerului condiţionat în mijloacele de transport în comun
O călătorie cu autobuzul într-o zi în care temperaturile depăşesc 35 de grade este o adevărată aventură pentru clujeni. Oamenii reclamă faptul că aerul condiţionat nu funcţionează nici măcar în noile autobuze mov, motiv pentru care căldura din mijloacele de transport în comun devine sufocantă.

Temperaturile ridicate de afară dau mari bătăi de cap clujenilor în ultima perioadă. Dat fiind faptul că de o săptămână încoace temperaturile cresc frecvent la valori de peste 35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi, disconfortul creat este pe măsură. Iar cei care circulă în aceste zile cu mijloacele de transport în comun reclamă faptul că autovehiculele s-au transformat în veritabile saune. Un clujean a sesizat autorităţile, într-o postare pe portalul domnuleprimar.ro, că aerul condiţionat nu funcţionează în autobuzele Solaris şi că temperatura devine sufocantă în interior.

"Multe dintre noile autobuze cumpărate pentru Compania de Transport Public (CTP) continuă să nu folosească aerul condiţionat, deşi temperaturile sunt extrem de ridicate. Ultima dată azi, într-un autobuz marca Solaris, pe linia 30, şoferul a refuzat să pornească aerul condiţionat, deşi temperatura era de 35 de grade la umbră. Va daţi seama că în autobuz temperatura e şi mai ridicată. Şi nu e un caz izolat. Chiar nu se poate face nimic in acest sens pentru ca noi, călătorii, cei care plătim bilete şi abonamente din care se susţine CTP Cluj, să beneficiem de condiţii decente? E chiar imposibil?", scrie clujeanul.

Aceeaşi problemă au reclamat-o mulţi alţi clujeni în cursul acestei veri caniculare. Contactat de ZiIUA de CLUJ în luna iulie, directorul CTP, Liviu Neag, a explicat că aerul condiţionat funcţionează fără probleme în noile autobuze, însă nu poate fi pornit la solicitările pasagerilor, ci porneşte automat în momentul în care temperatura din autobuz depăşeşte o anumită valoare.

"Am setat computerul de bord în aşa fel încât aerul condiţionat să pornească singur, când sunt 23 de grade în maşină. Din start am vrut să evităm situaţia ca pasagerii să depindă de nenea şoferu'. Că poate unii nu vor sau uită să pornească instalaţia. Problema este că, atunci când este foarte cald afară, se deschid patru uşi la fiecare 500 de metri, în staţii, şi intră aerul fierbinte. E greu ca instalaţia să facă faţă", a explicat Neag.

Totodată, CTP a precizat că s-a dispus, încă din prima zi a instalării caniculei, ca toate instalațiile de climatizare existente pe mijloacele de transport ale companiei să fie folosite la capacitate maximă. Din nefericire pentru călători, numai doar într-o mică parte a autovehiculele din parcul auto al CTP funcţionează aerul condiţionat.

Comenteaza