Scandal la Prefectura Cluj pe tema deşeurilor din Floreşti. Una din soluţii: creşterea substanţială a preţului de colectare FOTO/VIDEO

Scandal la Prefectura Cluj pe tema deşeurilor din Floreşti. Una din soluţii: creşterea substanţială a preţului de colectare FOTO/VIDEO
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, i-a convocat miercuri pe primarii din comunele Floreşti, Gilău, Măguri Răcătău şi Căpuş, precum şi pe reprezentanţii unor instituţii cu atribuţii în domeniul gestionării deşeurilor menajere.

Prefectul a prezentat imagini foto şi video cu mormanele de gunoaie neridicate, în ultimele zile, din cea mai mare comună a României, Floreşti, şi le-a cerut celor prezenţi să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei.

Primarul comunei, Horea Şulea, dar şi reprezentanţii Eco Quatro Salub au spus că singura soluţie pentru deblocarea crizei gunoaielor este capitalizarea societăţii, dar că deliberativul local din Floreşti a respins de mai multe ori acest lucru. La rândul lor, câţiva consilieri locali prezenţi la discuţie au susţinut că nu li s-a prezentat un plan de investiţii din partea societăţii şi garanţii că după majorarea capitalului social nu se va ajunge din nou să nu se mai poată colecta deşeurile.

Pe parcursul şedinţei au avut loc schimburi dure de replici între reprezentanţii firmei de salubritate şi consilierii locali, dar şi între primarul Horea Şulea şi aceiaşi consilieri care se opun majorării de capital.  Prefectul a fost nevoit de câteva ori să intervină pentru a aplana discuţiile aprinse.

Reprezentanţii societăţii de salubritate, dar şi unii primari şi viceprimari din comunele afectate de criza gunoaielor au propus printre soluţii şi o creştere a tarifului pe care persoanele îl plătesc pentru ridicarea gunoiului. De la 8 lei/pers, la 14 lei/pers. Acest tarif a fost deja aprobat în AGA societăţii comerciale şi mai trebuie avizat de consiliile locale.

Directorul demisionar al Eco Quatro Salub, Florin Otrocol, a estimat că în acest moment în Floreşti există circa 200 de tone de gunoaie neridicate, că societatea lucrează doar cu 4 maşini şi că are nevoie urgentă de bani pentru achiziţionarea de utilaje de transport.

După două ore de discuţii fiecare parte şi-a susţinut propriile soluţii pentru deblocarea crizei. Prefectul Gheorghe Vuşcan a spus că va face în continuare demersuri către instituţiile abilitate pentru o soluţie de colectare a deşeurilor, inclusiv invitarea noului Ministru al Mediului, Daniel Constantin, la Cluj.

"Cetăţenii sunt disperaţi în Floreşti, aţi văzut ce imagini ne trimit. Am primit sute de reclamaţii de la cetăţenii din Floreşti, că pe ei nu-i reprezintă nimeni. Ei sunt dispuşi să plătească, gunoaiele sunt cât blocul, nu se poate, domnilor. Constat că e o crasă eroare managerială la nivelul Quatro Eco Salub şi o foarte slabă implicare a primarilor în cele patru comunităţi, să fie foarte limpede. Consiliile locale şi primarii trebuie să decidă şi după cum se vede au decis prost până în acest moment", a declarat presei prefectul Gheorghe Vuşcan la finalul discuţiilor.

Primarul Horea Şulea a spus că va veni la şedinţa de CL din 19 ianuarie cu un proiect de majorare a capitalului şi speră că de această dată acesta să fie aprobat.

"În urma discuţiei de astăzi, eu am crezut că o să găsim şi o soluţie, să ne luăm fiecare nişte angajamente. Pe termen scurt, singura variantă în opinia mea este aceea de capitalizare a societăţii de salubritate, pe termen mediu şi lung ar fi să analizăm din cele două variante ce le-am propus domnului prefect, continuarea cu această firmă, şi bineînţeles transformarea ei în societate pe acţiuni, pentru că altă soluţie nu există. Pentru că în momentul de faţă suntem în situaţia în care o societate cu răspundere limitată colectează deşeurile de pe raza a patru comune, care are un administrator, care el "taie şi spânzură". Aici ar trebui un control public, o societate pe acţiuni, dar ca să o transformăm, avem nevoie de majorare de capital, pentru că la o SA, ştim cu toţii că este nevoie de minim, parcă, 25.000 de euro pentru înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni. În altă ordine de idei, e vorba de mijloace de producţie, de mijloace de transport, dar nu numai, şi de containere, pubele, care astăzi sunt nişte cheltuieli, nişte învestiţii care se amortizează pe parcursul timpului", a afirmat primarul Floreştiului, Horia Şulea.

Consilierii locali din Floreşti, care s-au opus până acum la creşterea de capital, au declarat şi ei că aşteaptă un plan exact de investiţii şi dacă acesta va fi prezentat s-ar putea să voteze pentru capitalizarea firmei.

Cei prezenţi au criticat absenţa de la dezbatere a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, cei care realizează depozitul ecologic de deşeuri (CMID), aflat în mare întârziere şi care dacă era gata, ar fi putut fi evitată criza gunoaielor din Floreşti.

Comenteaza