Schimbare radicală în Piaţa Unirii. Municipalitatea demarează o nouă etapă de modernizare a centrului

Schimbare radicală în Piaţa Unirii. Municipalitatea demarează o nouă etapă de modernizare a centrului
Primăria municipiului Cluj-Napoca va continua proiectul început în urmă cu aproape 10 ani, care are drept obiectiv continuarea procesului de modernizare a Pieţei Unirii. Astfel, următoarea etapă, pentru care municipalitatea a demarat pregătirile, vizează închiderea circulaţiei pe latura vestică.

Conform proiectului elaborat de biroul de arhitectură Planwerk pentru municipalitatea clujeană, Piaţa Unirii urma să fie eliberată de maşini şi de trafic pe laturile est şi vest, între Muzeul de Artă şi clubul Diesel, şi pavată cu piatră cubică, iar noul spaţiul urma să devină un loc de întâlnire, repaus şi comunicare.

Însă doar o primă etapă a proiectului a văzut lumina zilei, celelalte fiind amânate din diverse motive. Proiectul pentru amenajarea zonei pietonale Bulevardul Eroilor - Piaţa Unirii, a fost realizat în urma desfăşurării unui concurs de soluţii în două faze, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor din România-Transilvania, în 2006.

Din proiectul iniţial au fost realizate două părţi: Faza 1 - Bulevardul Eroilor şi Faza 2 (etapa 1) - Piaţa Unirii - suprafaţa centrală, iar acum Primăria Cluj-Napoca a trecut la a doua etapă a modernizării Pieţei Unirii.

De la lucrările executate la suprafaţa pieţei în 2009 s-au mai efectuat o serie de lucrări şi reparaţii la zonele carosabile prin aşternerea unui strat nou de asfalt şi a fost amenajată o parcare în spatele bisericii Sf. Mihail. În prima etapă, cea care s-a încheiat în 2009, a fost revizuită o suprafaţă de 7.645 mp.

Latura vestică a pieţei devine pietonală

În a doua etapă a proiectului urmează să intre în şantier o suprafaţă de 11.790 mp, care se subdivizează în cinci categorii, în funcţie de laturile pieţei, şi anume: sudică, nordică, vestică şi estică, plus o etapă care va cuprinde completarea pavajului în jurul gardului catedralei Sf. Mihail. Cele mai mari modificări vor fi în partea vestică a Pieţei Unirii, acolo unde partea carosabilă urmează să se transforme într-o suprafaţă pietonală.

Conform caietului de sarcini întocmit de Primăria Cluj-Napoca, etapa a doua a proiectului presupune închiderea circulaţiei auto pe latura vestică, aceasta urmând să devină în totalitate pietonală. Conform indicaţiilor din document, configurarea în plan a proiectului iniţial va fi în mare parte păstrată. Lucrările laturii vestice a pieţei din centrul Clujului vor fi analizate, adaptare şi corelate cu şanierul „Oraşul Comoară", proiect în cadrul căruia în anul 2015, trei străzi din centrul oraşului, Memorandumului, Avram Iancu şi Calea Moţilor, vor fi modernizate.

Totodată, în proiect este prevăzut ca trotuarele de pe laturile sudică, nordică şi estică urmează să fie pavate. Chiar dacă, deocamdată, circulaţia auto va fi menţinută pe latura estică, acolo unde se află Muzeul de Artă, în etapa a treia de modernizare a Pieţei Unirii şi această latură va fi închisă circulaţiei.

Până atunci, pe latura estică va fi implementată o soluţie temporară: trotuarul va fi reconfigurat din punct de vedere al amplasării mobilierului urban şi a vegetaţiei, se vor propune minim două variante pentru organizaţia circulaţiei rutiere care vor fi analizate de comisia de circulaţie (circulaţii, parcări, pistă de biciclete).

Iluminatul arhitectural, element cheie al proiectului

Pe lângă detaliile legate de infrastructură, şi iluminatul arhitectural va avea o importanţă majoră în acest proiect. Odată cu cea de-a doua etapă de modernizare a Pieţei Unirii, va fi pusă în aplicare o soluţie de iluminat arhitectural pentru faţadele clădirilor utilizându-se sisteme led care să fie pretabile pentru programarea unor scenarii de iluminare pentru diverse evenimente. De asemenea, se are în vedere montarea de prize pentru anumite evenimente publice, care vor fi controlate prin telegestiune, acestea fiind oprite în timpul zilei.

În primă fază, primăria a pornit licitaţia pentru achiziţionarea unor servicii de asistenţă tehnică pentru investiţia "Modernizare şi amenajare Piaţa Unirii, Cluj-Napoca, etapa 2", care are un preţ estimativ de 93.800 lei fara TVA.

Pentru a putea intra în cursa pentru atribuirea acestui contract, ofertanţii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe: municipalitatea solicită un arhitect cu drept de semnatura OAR şi specialist cu drept de semnatura RUR -simbol F6 (protejarea şi dezvoltarea patrimoniului construit), care să fi avut în ultimii 10 ani minim un contract al unui proiect complex de amenajare a spaţiului public în centrul istoric, dar şi un contract de asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru proiecte în centrul istoric, pe specilaităţi (arhitectură, iluminat public, reţele de apă şi canalizare, reţele electrice, drumuri şi platforme).

Spaţiile publice de calitate, puncte de atracţie pentru investiţii

Arhitecţii care s-au ocupat de proiect pivesc cu ochi buni continuarea planului demarat în 2006 şi consideră că transformarea a două laturi ale Pieţei Unirii în spaţiu pietonal vor reprezenta puncte forte pentru centrul oraşului.

"Această nouă modificare este o măsură care va duce la îmbunătăţirea timpului pe care atât vizitatorii, cât şi clujenii, îl petrec în centrul oraşului. În plus, este un lucru bine venit faptul că acest proiect îşi găseşte şansele de continuare, faptul că proiectul nu a fost uitat este un lucru care ne bucură. Arhitectura spaţiului public direct influenţată odată cu acest proiect şi va duce centrul oraşului la un standard mai înalt.

Asemenea proiecte urbanistice, implementate atât în centru, cât şi în alte părţi ale oraşului, au şanse de a impulsiona ceea ce se întâmplă în privat, spre exemplu în sfera imobilelor care necesită reabilitarea. Investiţiile publice de calitate pot fi un adevărat catalizator pentru investiţiile private şi asta s-a demonstrat deja în mai multe zone, chiar şi în Cluj.

Odată cu schimbarea Pieţei Unirii şi modernizarea acesteia în 2009, s-au întâmplat multe lucruri bune, începând de la investiţii private şi până la folosirea efectivă a spaţiului public - intensitatea folosirii spaţiului public a crescut", afirmă arhitectul Eugen Pănescu.

Comenteaza