News alert Update Video Schimbarea membrilor CA de la Aeroportul Cluj, amânată. Proiectul, scos de pe ordinea de zi

Schimbarea membrilor CA de la Aeroportul Cluj, amânată. Proiectul, scos de pe ordinea de zi

Consilierii județeni nu au mai votat astăzi, cum era programat, proiectul de hotărâre referitor la înlocuirea membrilor Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional "Avram Iancu" Cluj. Acesta nu a primit avizul unei comisii, așa că a fost retras de pe ordinea de zi.

Comisia de specialitate nr. 4, pentru patrimoniu, nu a reușit să emită un punct de vedere  - negativ sau pozitiv - referitor la proiectul de hotărâre privind schimbarea membrilor CA ai Aeroportului Cluj. În lipsa acestui aviz, vicepreședintele CJ Cluj, Mariu Mînzat, a fost nevoit să scoată acest proiect de pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Comisia pentru patrimoniu este formată din doi liberali, doi pesediști și un udemerist: Viorel Secară și Mareinel Andro (PNL), Nati Ariton și Petre Pop (PSD) și Enyedi Tamás (UDMR). În mod normal, la nivelul CJ Cluj există o alianță PNL-UDMR, însă în acest caz nu a funcționat, iar proiectul a rămas fără aviz.

Reamintim că aleșși județeni urmau să discute, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre prin care să fie schimbaţi toţi membrii CA de la aeroport. Trei dintre ei sunt acuzați că și-au încălcat obligațiile contractuale. 

Potrivit proiectului de hotărâre, urmau să fie revocate mandatele de membri neexecutivi provizorii ai consiliului de administrație deţinute de Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) "datorită încălcării obligațiilor contractuale".

De asemenea, "se revocă mandatul de membru neexecutiv provizoriu al consiliului de administrație al domnului Pop Ioan datorită desemnării unui alt reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice". Cel de-al cincilea membru al CA-ului, Mircea Avram (PNL), şi-a dat demisia la finalul anului 2017.

În plus, CJ Cluj vrea să reducă numărul de membri ai CA de la 5 la 3, în paralel cu stabilirea unei indemnizații fixe lunare în sumă brută de 1800 lei pentru fiecare.

Dacă proiectul de hotărâre ar fi fost aprobat, ar fi fost numiți în calitate de administratori neexecutivi provizorii în consiliul de administrație al Aeroportului Internațional Cluj Alina Mirela Petre, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Persu, ca reprezentant al Consiliului Județean Cluj şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan. Mandatul noilor administratorilor provizorii urma să fie valabil 4 luni de la data semnării contractului de mandat.

"Rechizitoriul" membrilor CA

În referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre ce va fi supus la vot în şedinţa CJ Cluj de joi, 31 ianuarie, se menţionează că în activitatea a trei dintrei cei patru administratori provizorii care se află în funcţie (Irimie Popa, Konnert Agnes, Viorel Federiga) "s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat".

În acelaşi document, CJ Cluj oferă şi câteva exemple în susţinerea acuzaţiilor:

1. "Prin adresa nr. 31153/20.09.2018 s-au solicitat Consiliului de administrație informații privind plata de către Aeroport a 24 de amenzi contravenționale aplicate de către ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor Pista de 3500 m și APRON 4, menținute de instanța de judecată, în cuantum total de 400.000 lei. Totodată, s-au solicitat informații privind măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciului cauzat Aeroportului de la persoanele responsabile. Adresa a fost prezentată consiliului de administrație în ședința din data de 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință) însă nu s-au comunicat informațiile solicitate și nici nu au fost luate măsuri în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. a), lit. c) și lit. f) din contractele de mandat încheiate";

2. "Prin adresa nr. 10265/04.07.2018, înregistrată la Consiliul Județean Cluj cu nr. 23105/05.07.2018, Aeroportul a comunicat în vederea aprobării Regulamentul de organizare și funcționare (aprobat anterior de consiliul de administrație). Întrucât forma transmisă pentru aprobare nu îndeplinea prevederile legale, în vederea promovării unui proiect de hotărâre în acest sens s-a solicitat operarea unor modificări. Deși solicitările au fost prezentate consiliului de administrație în ședința din data de 24.10.2019 (așa cum reiese din procesul verbal de ședință), nu s-au comunicat nici modificările solicitate, nici vreun punct de vedere asupra solicitării, făcând imposibilă exercitarea de către Consiliul Județean Cluj a atribuțiilor prevăzute de art. 91, alin. 2, lit. c) din Legea nr. 215/2001. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 3, lit. f) din contractele de mandat încheiate;

"În aceste condiții, considerăm că se impune revocarea mandatelor de membri neexecutivi provizorii ai consiliului consiliului de administrație ale domnului  Popa Irimie, doamnei Konnert Agnes și domnului Federiga Viorel datorită încălcării obligațiilor contractuale", susţin reprezentanţii CJ Cluj.

Cine sunt cei trei membri propuşi în CA

Alina Mirela Petre - Director în Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului în Ministerul Finanțelor Publice, fost inspector antifraudă ANAF. Reprezintă Ministerului Finanțelor în CA al Aeroportului Internațional Cluj, în urma deciziei ministrului Orlando Teodorovici.

Daniel Persu - Comandor (r), pilot militar pe avioane supersonic şi elicoptere, fost comandant al Escadrilei 712 Aviație Vânătoare de la Baza Aeriană Câmpia Turzii, fost șef al Secției Securitate Zbor din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române. Între 2008 și 2015 a condus Unitatea Specială de Aviație Cluj-Napoca. Reprezintă Consiliului Județean în CA al Aeroportului Internațional Cluj.

Mihai Răzvan Lăpușan - Avocat în Baroul Cluj, specializat în litigii fiscale, comerciale și de achiziții publice, cu experiență în dezvoltarea capacităților instituționale și în sectorul serviciilor publice.

Comenteaza