Se împart ajutoarele de stat pentru firmele mici

Se împart ajutoarele de stat pentru firmele mici
Întreprinderile mici şi mijlocii sunt încurajate să apeleze la ajutoarelor de minimis, acordate de Ministerul Finanţelor pentru dezvoltare şi investiţii. Prezenţi la Cluj, reprezentanţii ministerului au ţinut să transmită că aceste finanţări se alocă strict pe criterii obiective.

Pentru a înlătura orice dubiu în privinţa modului în care se derulează procesul de selecţie a proiectelor pentru care se acordă ajutoare de minimis, Consiliul Judeţean (CJ) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au organizat o sesiune de informare pentru operatorii economici din Cluj. În special sunt vizate investiţiile pentru dezvoltare ale întreprinderilor mici şi mijlocii, iar Iulian Butnaru, consilierul ministrului, a explicat că finanţările se vor acorda într-un mod corect, transparent, în funcţie de sustenabilitatea fiecărui proiect.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) sunt încurajate să demareze proiecte de investiţie, pentru a putea beneficia de ajutoare de minimis, care se acordă conform schemei de ajutoare de stat instituite prin Hotărârea guvernului nr. 274/2013. CJ i-a invitat pe reprezentanţii MFP să susţină o sesiune de informare, astfel încât operatorii economici să înţeleagă că proiectele lor au şanse foarte mari pentru a fi declarate câştigătoare. „Am făcut mai multe sesiuni de informare, în mai multe oraşe ale ţării, tocmai pentru că dorim să promovăm aceste ajutoare financiare şi să încurajăm operatorii economici să vină cu proiecte de investiţie şi de dezvoltare. Zona de business este poate cea mai afectată din ţară din lipsă de fonduri. Ca atare, cred că acesta este un bun prilej pentru IMM de a investi în dezvoltare", a subliniat Butnaru.

El a spus că este la curent cu speculaţiile care se fac în privinţa trucării procedurilor de alocare de ajutoare de stat, acesta fiind motivul pentru care s-a deplasat în teritoriu, astfel încât să poată veni cu argumente care să convingă mediul de afaceri de contrariul situaţiei. „Vreu să eliminăm orice dubiu în privinţa alocării acestor finanţări. Competiţia rămâne perfect deschisă. Nu există şi nu vor exista niciodată câştigători anunţaţi dinainte. Orice societate care vine cu un proiect sustenabil are şanse să câştige o finanţare importantă; tocmai de aceea îmi doresc ca interesul pentru a aplica pentru aceste fonduri să crească. IMM-urile trebuie să-şi facă curaj şi să vină cu proiecte să înţealeagă că această competiţie este corectă şi că finanţările acordate pot aduce beneficii imense", a spus oficialul MFP.

Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, a menţionat că au fost invitaţi la sesiunea de informare majoritatea reprezentanţilor de IMM-uri din judeţ. „Era de datoria noastră să ne implicăm pentru ca operatorii economici din Cluj să atragă la noi cât mai multe ajutoare financiare. Acestă schemă de finanţare priveşte un segment în care accesul la capital este foarte limitat", a comentat Uioreanu. El a adăugat că participanţii au avut ocazia, în cadrul întâlnirii de ieri, să obţină informaţii, consiliere şi clarificări direct de la factorii cu atribuţii în acest domeniu.

Comenteaza