Se lucrează de zor pe şantierele din Lomb. Viitorul "Hollywood" de Cluj prinde contur FOTO

Se lucrează de zor pe şantierele din Lomb. Viitorul
Proiectele care vor lua naştere în zona Dealului Lomb încep să prindă contur, iar lucrările sunt în toi la două dintre obiectivele care îşi vor avea sediul pe porţiunea care va dezvolta Clujul: un parc tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie şi un centrul regional pentru industrii creative.

Primarul Emil Boc a făcut o vizită pe şantierele din Lomb pentru a verifica stadiul lucrărilor, menţionând că aceasta este zona care va dezvolta şi va extinde Clujul. Parcul tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie şi centrulul regional pentru industrii creative sunt primele investiţii care fac parte dintr-un proiectul Cluj Innovation City.

"Trebuie să fie gata la timp, pentru ca Cluj Innovation Park să plece la drum şi apoi Cluj Innovation City să-şi găsească primii investitori aici. Aici este locul unde se va dezvolta şi extinde Clujul. Vorbim de un proiect de 100.000 de locuitori, cu peste 20.000 de locuri de muncă din marele proiect Cluj Innovation City. Faptul că acest proiect nu este doar pe hârtie, ci și o realitate, o demonstrează cele două proiecte care azi sunt în derulare aici: Centrul de Dezvoltare a Afacerilor și Centrul de Industrii Creative și IT şi care reprezintă primele investiții în centrul nou de dezvoltare a Clujului.

Primăria are o cofinanţare de 50%. Dacă în general pe fonduri europene, cota de cofinanțare este de 2 și 15%, dar aici, pe aceste proiecte, cofinanțarea Primăriei este de 50%. Ambele proiecte sunt într-o valoare de aproximativ 95 de milioane de lei, reunite, din care jumătate sunt bani puși de Primăria Cluj-Napoca, pentru a se realiza aceste investiții pentru locuri de muncă"
, a declarat primarul Emil Boc.

În ceea ce priveşte dezvoltarea strategică a Clujului, există componente care au început deja să fie dezvoltate şi urmează să fie finalizate până la jumătatea anului viitor. Este vorba despre Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), Centrul de sprijinire a afacerilor 'Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi - Zona Metropolitană Cluj' (TEAM-ZMC). De administrarea celor două centre se va ocupa societatea Cluj Innovation Park, a cărei baze au fost puse, pricipalul obiectiv fiind generarea locurilor de muncă.

Centrul de sprijinire a afacerilor 'Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microintreprinderi - Zona Metropolitană Cluj' este un parc tehnologic dezvoltat pentru activităţi de producţie şi microproducţie, existând atât corpuri administrative, cât şi hale de producţie destinate IMM-urilor. În acest moment, lucrările la TEAM sunt finalizate în proporţie de 20%, două hale sunt deja realizate şi clădirea de birouri sunt în lucru. În prima etapă se vizează crearea a 100 de locuri de muncă noi, cu ajutorul celor minim 13 firme care ar urma să-şi desfăşoare activitatea pe o suprafaţă utilă de aproape 5.000 de metri pătraţi.

Primarul a subliniat faptul că este deosebit de important ca termenele proiectelor să fie respectate şi lucrările să fie finalizate în timpm util, întrucât anul viitor este termenul limită de terminare a proiectelor pe fonduri europene, iar odată depăşit termenul de 31 decembrie 2015, nu mai pot fi deconteţi banii europeni, în acest caz cheltuielile rămase ar trebui chitate cu fonduri de la bugetul local sau naţional.

Pe lângă acest centru, se lucrează de zor şi la viitorul „Hollywood" clujean, un loc în care vor activa firme din domenii precum producţie cinematografică, IT, cercetare, dezvoltare, inovare şi tot ce înseamnă industrii creative.

"Aici este centrul regional de excelenţă pentru industrii creative, pe o suprafaţă de şapte hectare, are prevăzută o clădire cu patru corpuri de 13.000 de mp utili. Clădirea va cuprinde studiouri de înregistrare, studiouri de filmare, ateliere de producţie şi spaţii de birouri. De asemenea, vor fi create 334 de locuri de parcare, dintre care 209 în subteran. O altă componentă importantă este amfiteatrul verde", a declarat Ovidiu Câmpean.

Amfiteatrul „verde" care va fi un element important în vederea organizării evenimentelor în centru. În primă etapă se vizează crearea a peste 150 de locuri de muncă şi atragrea a peste 26 de întreprinderi. Termenul de finalizare al lucrărilor la Centrul Regional este finalul lunii mai a anului viitor.

Firmele care vor apela la serviciile centrului vor beneficia de spaţii în care îşi pot desfăşura activitatea - spaţii de birouri, ateliere de creaţie, spaţii de producţie audio - video - sau în care pot organiza diverse evenimente, între care şi un amfiteatru pentru manifestări în spaţiul liber. Potrivit datelor furnizate de administraţia locală este loc pentru 18 microîntreprinderi şi întreprinderi mici, şase întreprinderi mijlocii şi două întreprinderi mari.

Din economiile făcute la proiectele europene, municipalitatea doreşte să dezvolte încă un proiect pe bani europeni şi a început demersurile pentru a construi un drum cu patru benzi spre Lomb.

"Este vorba despre o porţiune de 1,6 kilometri, spre Lomb. Nu este încă un proiect contractat, dar avem toate şansele să obţinem banii europeni din economiile pe care le-am făcut. Chiar dacă nu este vorba despre suma integrală, măcar o parte din bani să îi primim pentru acest proiect. Urmează să continuăm dicuţiile cu ministerul Dezvoltării şi să obţinem contractarea lui, chiar dacă va fi necesar ca măcar o parte din bani să provină de la municipalitate. Cu asta vrem să dăm un imbold suplimentar proiectului Cluj Innovation City", a menţionat Emil Boc.

Date generale despre cele două proiecte

CREIC - ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis constructorului în 10.06.2013 (termen finalizare mai 2015)
Valoarea totală a proiectului: 58.398.210,63 lei
Asistenţă financiară nerambursabilă solicitată: 21.997.696,94 lei
Constructor: Asocierea Valve International - RDV Construct / White Star International - Team Net Engineering.
Valoare contract executie: 52.154.110,93 lei

Centru TEAM - ordinul de începere al lucrărilor a fost transmis în 2 iunie 2014 (termen de finalizare iulie 2015)
Valoarea totală a proiectului: 37.436.728,18 lei
Asistenţă financiară nerambursabilă solicitată: 17.299.055,86 lei
Constructor: Asocierea dintre TCI Contractor General SA, SC VALDEK IMPEX SRL şi SC IANUS SRL
Valoare contract execuţie: 34.708.282 lei

Comenteaza