Se mişcă sau nu treburile la Podul Traian? S-a stabilit câştigătorul licitaţiei, dar rezultatul a fost contestat

Se mişcă sau nu treburile la Podul Traian? S-a stabilit câştigătorul licitaţiei, dar rezultatul a fost contestat
După mai bine de un an și jumătate de când s-a surpat Podul Traian, Primăria Cluj-Napoca anunţă câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea acestuia. Problema este că marele perdant a contestat rezultatul.

Din 16 august 2013, data la care intens circulatul pod din centrul oraşului a cedat din cauza traficului infernal şi a nepăsării autorităţilor şi până în prezent municipalitatea locală a înmânat mai multe termene de începere a lucrărilor de modernizare şi consolidare a sa. 

La o săptămână după incident, primarul Emil Boc asigura clujenii că reabilitarea Podului Traian va fi demarată în septembrie. Câteva zile mai târziu, edilul a revenit: doar proiectarea urma să înceapă în toamnă, lucrările efective fiind amânate pe 2014. Construcţia era estimată să dureze 10 luni.

În februarie 2014, cetăţenii au aflat că podul va avea o arhitectură clasică, timpul de desfăşurarea a lucrărilor a scăzut la şase luni, iar investiţia se ridica la 1.7 milioane de euro. Doar că, la fel ca în cazul promisiunilor electorale, au fost doar vorbe goale, promisiuni aruncate în aer. Astfel, a trecut mai bine de un an până să se afle vreo veste nouă.

Acum, Primăria a anunţat că Asocierea SC Doralex - Rhid Epito - A Hid Epito a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru executarea podului peste râul Someşul Mic pe strada Traian, cu o ofertă financiară de 5.886.229,06 lei, adică 1.331.485 euro (după cursul BNR din data de 26 martie). Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, valoarea estimată a lucrării a fost de 6.726.631 lei,  echivalentul a 1.521.586 euro, puţin sub ultima cifră vehiculată.

"La licitaţia de execuţie a mai participat firma SC Diferit SRL, a cărei ofertă financiară a fost de 6.546.309,6 lei. Alte două firme care au fost interesate de această licitaţie, SC Dacia Faber SRL şi SC ARL Cluj SA, au prezentat oferte neconforme caietului de sarcini", au declarat autorităţile.

Problema este că perdantul competiţiei pentru efectuarea acestui proiect nu a acceptat înfrângerea şi a decis să treacă la atac, tot reprezentanţii primăriei fiind cei care au precizat că "în urma adjudecării licitaţiei a fost depusă o contestaţie de către firma SC Diferit SRL, care se află în analiză la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor".

Conform celor mai recente informaţii, termenul de realizare a podului a rămas acelaşi, de şase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Râmăne de văzut însă când va fi dat acesta.

Proiectul tehnic al Podului Traian a fost realizat de Expert Proiect 2002 SRL şi prevede executarea a patru benzi de circulaţie rutieră de 3,50 metri, câte două pe fiecare sens, două piste de biciclete şi două trotuare.

Comenteaza