Se reabilitează Zidul Cetății, lucrarea ''de mântuială'' a lui Apostu
- Scris de Ziua de Cluj
- 31 Mai 2022, 13:02
- Administraţie
- Ascultă știrea
La zece ani distanță, Boc reface reabilitarea ''de mântuială'' a lui Apostu la Zidul Cetății.
Municipalitatea cauta servicii de elaborare studii, expertize si documentatie tehnico-economica faza DALI, avand ca obiect restaurarea si reabilitarea monumentului istoric: "ZIDUL CETATII" - portiunea de la Str. Napoca, Str. Potaisa, Str. Fortaretei pana la Str. Universitatii - FRAGMENT DIN ZIDUL CELEI DE A DOUA INCINTE A ORASULUI MEDIEVAL, Cluj-Napoca, Conform documentatiei anexate prezentului anunt.
Valoarea estimata a contractului este de 168.950 lei, fonduri bugetare. Termenul limita de depunere a ofertelor este 20.06.2022.
„Lucrările de restaurare și reabilitare propuse vizează restaurarea tuturor elementelor construcției (componente care țin de structură, rezistență, materiale folosite, componentele artistice de piatră și metal) prin folosirea materialelor compatibile și/sau similare cu cele existente, materiale de calitate și prin realizarea reabilitării arhitecturale, iluminat arhitectural şi reabilitare structurala a construcţiei – în funcție de studiile de specialitate și de expertize. Pentru realizarea iluminatului arhitectural se va propune un concept care să țină cont de Masterplanul de iluminat public arhitectural al orașului Cluj-Napoca. Prin realizarea acestor lucrări se dorește punerea în valoare, restaurarea, reabilitarea, consolidarea, protecția, conservarea, punerea în siguranță și urmarirea în timp a obiectivului vizat”, arată Primăria în caierul de sarcini al achiziției.
Potrivit instituției, Zidul Cetății este în stare înaintată de degradare (fizic și biologic), în unele locuri este fisurat și deplasat, pe alte zone pietrele au început să se desprindă și să cadă.
În urmă cu 10 ani, administrația locală, condusă atunci de Sorin Apostu, a reabilitat o parte din zid cu Alsecon Alba Iulia, după un proiect al Bogart Construct. Un an mai târziu, primăria a reziliat contractul cu societatea din Alba Iulia deoarece aceasta nu a reuşit să execute decât aproape jumătate din lucrare. În final, lucrările de consolidare au fost realizate de Ando Construct SRL, dar românește: una dintre cupole a fost sprijinită cu un stâlp din fier, departe de a fi un obiect medieval. Amănuntul nu a contat însă în procesul verbal de recepţie.
Intenţia primăriei era de a introduce zona zidului oraşului într-un circuit turistic pietonal al cetăţii medievale a Clujului. De asemenea, primarul Sorin Apostu declara în momentul în care a pornit la drum şantierul de la Zidul Cetăţii că municipalitatea va închiria terenul din preajma zidului pentru amenajarea de terase sezoniere, iar din chirii, într-un an, instituţia îşi va recupera investiţia în restaurarea obiectivului.
Zidul porneşte la câteva zeci de metri la vest de fostul turn al Porţii Turzii, continuă spre vest până la strada mai recentă a Fortăreţei şi coteşte spre nord până în apropierea străzii Napoca. Are o lungime de 255 metri, o înălţime de până la 9 metri şi o grosime de până la 3,4 metri.