Sensuri unice, interdicţii, parcări desfiinţate. Ce înseamnă introducerea benzii pentru autobuze

Sensuri unice, interdicţii, parcări desfiinţate. Ce înseamnă introducerea benzii pentru autobuze
Cum se modifică traficul din centrul Clujului odată cu scoaterea din aglomeraţie a mijloacelor de transport în comun.

Profesorul Nicolae Filip, profesor la UTCN, a prezentat miercuri, în faţa comisiei de sistematizare a circulaţiei, un studiu privind introducerea benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun.

Acesta prevede unele măsuri care pot fi considerate dure pentru şoferii clujeni. Virajul la dreapta, de pe bulevardul 21 Decembrie spre Regele Ferdinand, va fi interzis, strada Paris va avea din nou sens unic, pe Juliot Curie se va circula tot pe o singură direcţie.

Banda va pleca de la Biserica Sf. Petru şi se va opri, în primă fază, la ieşirea de pe strada Memorandumului. Pe traseul benzii nu vor mai exista parcări la bordură.

120 de parcări se desfiinţează pe traseul benzii dedicate, de la biserica Sf. Petru

Banda dedicată aduce câteva modificări importante. Pe strada Paris ar urma să fie reintrodus sensul unic, spre 21 Decembrie. Lucrurile au funcţionat în felul acesta şi în trecut, iar dublul sens a fost reinstituit în 2016, la cererea Poliţiei Rutiere. Tot varianta sensului unic a fost găsită şi pentru strada Juliot Curie şi tot spre 21 Decembrie. Acolo, pe o bandă, ar urma să se marcheze parcări.

Urmează intersecţia cu Regele Ferdinand, unde automobilele nu vor putea vira dreapta. "Studiile ne spun că numai 117 maşini aleg să facă dreapta pe Regele Ferdinand, ceea ce este nesemnificativ", a spus Nicolae Filip.

Pentru introducerea benzilor va fi nevoie, în viziunea profesorului Filip, de semafoare speciale pentru mijloacele de transport în comun, interconectate acolo unde nu există spaţiu de stocare, şi de îngustarea benzilor existente la 3,2 metri. Spre exemplu, pe axa vest-est, banda dedicată din prezent are 4 metri.

Pentru a se ajunge la această propunere au existat 9 scenarii, a subliniat profesorul Nicolae Filip. Pe de altă parte, acesta a spus că studiile nu sunt finalizate pentru strada Moţilor. "Dacă nu poţi face lucrurile să meargă mai bine, măcar sa nu le faci sa mearga mai prost", a spus Filip. Pentru Motilor erau propuse sens unic, benzi reversibile sau benzi dedicate mijloacelor de transport doar între anumite ore.

Propunerea de miercuri va fi postată pe site-ul Primăriei şi va sta în consultare publică două săptămâni, apoi se va organiza o dezbatere publică. "Decizia strategică de introducere a benzilor dedicate este luată, trebuie să vedem însă exact care va fi varianta cea mai bună", a menţionat primarul Emil Boc.

Benzile vor fi marcate cu vopsea şi, pentru început, cu separatoare de trafic. "Acolo unde există acum parcări şi e posibil ca şoferii să încerce să forţeze, de aceea cred că în primă fază e nevoie de obstacole fizice", a spus Mirela Mărincean, şefa comisiei de circulaţie din cadrul Primăriei.

Primarul Emil Boc a precizat că pe benzile dedicate vor putea circula taxi-urile şi bicicliştii.

 

 

Comenteaza