Serviciu gratuit de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii singuri, bolnavi sau persoane care ies din spital și nu au aparținători

Serviciu gratuit de îngrijire la domiciliu pentru bătrânii singuri, bolnavi sau persoane care ies din spital și nu au aparținători
Un proiect ce prevede înființarea unui serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice a fost aprobat în cadrul ședinței forului local de săptămâna aceasta. Persoanele care au venituri sub 710 lei/membru de familie vor beneficia gratuit de aceste servicii.

Scopul primariei este de a asigura servicii de îngrijire și asistență medicală și de a oferi suportul moral și emoțional necesar pentru persoanele vârstnice aflate în situații de risc social - bătrâni singuri, bolnavi, persoane care ies din spital și nu au aparținători care să le poată asigura aceste servicii, bătrâni a căror copii nu sunt în țară. Acest compartiment va include 30 de îngrijitori la domiciliu, la care se adaugă personal de specialitate - medic geriatru, asistenți sociali, psiholog și asistenți medicali.

Până în prezent, Primăria Cluj-Napoca prin Direcția de Asistență Socială și Medicală a oferit sprijin financiar ONG-urilor care acordau persoanelor vârstnice din municipiu servicii de îngrijire la domiciliu. În 2015, 225 de persoane au beneficiat de serviciile acestor organizații non-guvernamentale.

În acest an, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și cu ajutorul asociațiilor de proprietari din oraș, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a inițiat o campanie de identificare a persoanelor vârstnice care au nevoie de ajutor. Având în vedere numărul tot mai mare al celor aflați în aceste situații, municipalitatea dorește să completeze activitatea desfășurată de ONG-uri.

În perioada următoare va avea loc o dezbatere publică cu privire la metodologia de accesare a serviciilor, tarifele pentru servicii sociale și socio-medicale și contribuția beneficiarilor în funcție de veniturile acestora. Astfel, persoanele care au venituri sub 710 lei/membru de familie beneficiază gratuit de aceste servicii. Pentru celelalte categorii, se va stabili o contribuție rezultată în urma dezbaterii publice și aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local.

În paralel, Direcția de Asistență Socială va demara procedurile legale privind angajarea personalului de specialitate din cadrul noului compartiment. Noul Serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice va deveni funcțional din toamna acestui an și va reuni cele două Centre de zi pentru persoane vârstnice, precum și cele 8 cluburi ale pensionarilor, înființate și gestionate de Primăria Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza