Sindicaliştii de la aeroport se pregătesc de proteste. Ce spune conducerea CJ Cluj

Sindicaliştii de la aeroport se pregătesc de proteste. Ce spune conducerea CJ Cluj
În disputa privind numirea unui nou consiliu de administraţie de către Consiliul Judeţean Cluj la aeroport a intervenit şi sindicatul aerogării clujene.

Sindicatul aeroportului a transmis public o scrisoare deschisă, ca replică la un comunicat de presă al CJ Cluj, de zilele trecute, despre votul dat de consilierii judeţeni în acest caz, scrisoare în care arată "ce nu s-a spus în acel comunicat".

"La doar o zi după ce preşedintele CJ Cluj felicita întregul colectiv al aeroportului pentru rezultate deosebite obţinute, zi în care s-a înregistrat pasagerul cu numărul 2.000.000 pe acest an, se promovează un proiect de hotărâre privind schimbarea consiliului de administraţie, proiect care s-a publicat în aceeaşi zi în care urma să se desfăşoare şedinţa consiliului. Astfel s-au încălcat atât prevederile legale cât şi cele ale Regulamentului de funcţionare a CJ Cluj , care trebuiau publicate pe site-ul propriu cu 5 zile înainte de şedinţă", se arată în scrisoarea sindicatului.

"Actul administrativ, respectiv o hotărâre a consiliului, se emite pentru executarea legilor şi nu pentru adăugare la lege, cu atât mai mult pentru modificarea acesteia. Dar, prin articolul 5, al hotărârii, consiliul judeţean stabileşte ca noul consiliu de administraţie să preia prerogativele conducerii executive şi să desfacă toate contractele individuale de muncă ale directorilor. Ori acesta este atributul exclusiv al consiliului de administraţie şi nu al consiliului judeţean, în conformitate cu prevederile art. 9(2), litera c) din OUG 109/20111", susţin sindicaliştii de la aeroport, prin scrisoarea deschisă semnată de şeful sindicatului, Gabriel Ene.

Sindicatul de la aeroportul clujean solicită ca reprezentanţii CJ Cluj în consiliul de administraţie să corespundă prevederilor legale. "Noi suntem interesaţi , în mod legitim, ca reprezentantul autorităţii tutelare să corespundă prevederilor art 5, b) din Legea 111/2016 şi să deţină o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al regiei. De aceea suntem curioşi să ştim care a fost tematica aleasă de firma de recrutare pentru selecţionare şi dacă aceasta s-a referit şi la regulamentele europene care guvernează acest domeniu specific al aviaţiei, care este complet diferit de alte sectoare de activitate", se mai spune în scrisoarea deschisă a sindicatului.
În finalul documentului, sindicaliştii mai afirmă că starea tensionată creată se răsfrânge asupra activităţii salariaţilor: "Oricum trebuie înţeles că starea tensionată se răsfrânge fără dubiu asupra modului în care salariaţii îşi desfăşoară activitatea. Gestionarea acestui domeniu de activitate specific nu trebuie făcută cu sincope şi orice perturbare poate pune în pericol siguranţa zborului şi a pasagerilor."

Sindicaliştii de la aeroport se pregătesc şi de proteste în faţa CJ Cluj. Aceştia au cerut Primăriei Cluj aprobare pentru a manifesta public în faţa CJ Cluj în zilele de 11 şi 12 octombrie împotriva hotărârii luate de forul judeţean.

CJ Cluj: "o manipulare ordinară"

Consiliul Judeţean Cluj a transmis printr-un comunicat de presă, că angajaţii de la aeroport sunt manipulaţi de către actuala conducere.

"În data de 25.09.2017 directorul Aeroportului a convocat o ședință cu toți angajații, dezinformându-i și manipulându-i cu scopul de a-i determina să iasă în stradă și să protesteze public pentru ca el să își mențină funcția. Intoxicarea făcută la Aeroport cum că angajații își vor pierde locurile de muncă, că vor fi dați afară și că Aeroportul se închide reprezintă o manipulare ordinară făcută de directorii Aeroportului care vor răspunde pentru aceasta conform legii. Instigarea angajaților la a protesta împotriva Consiliului Județean care a investit sute de milioane de euro în Aeroportul care le-a oferit aceste locuri de muncă este un fapt regretabil.
Avertizăm în mod public conducerea Aeroportului să renunțe la manipulări și la propagarea unor informații false în spațiul public întrucât Aeroportul este o instituție publică care nu se confundă cu o persoană. Astfel, aplicarea unei legi nu poate duce la bulversarea activității aeroportuare", se spune în comunicatul de presă al forului administrativ judeţean.

 

 

Comenteaza