Update Sindicaliştii de la aeroportul Cluj fac miting în Unirii

Sindicaliştii de la aeroportul Cluj fac miting în Unirii

Sindicatul aeroportului Cluj nu a găsit înţelegere la Prefectură şi anunţă noi proteste. 

"Ca urmare a pichetării Prefecturii Județului Cluj de către membrii Sindicatului Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, în zilele de 9 și 10 mai, vă informăm că în urma dialogului cu domnul Prefect – Dr. Ing. Ioan Aurel Cherecheș nu s-a ajuns la soluționarea problemelor revedincate. Una dintre revendicările noastre a fost atacarea în contencios administrativ a Hotărârii de Consiliu Județean nr. 33/ 2019, prin care au fost numiți în mod ilegal membrii în Consiliul de Administrație al Aeroportului.

Prin urmare, având în vedere cele menționate anterior, membrii Sindicatului au decis continuarea acțiunilor de protest. Astfel, în zilele de 14-15 mai, va avea loc un miting în Piața Unirii, iar în zilele 20-24 mai, sindicaliștii vor picheta din nou Prefectura Județului Cluj.

Ne sunt profund străine motivele pentru care o autoritate a statului, care ar trebui să asigure garantarea aplicării legii, manifestă o atitudine de delăsare și ignorare față de această situație cu care se confruntă angajații Aeroportului din 28 februarie 2019. Avem totuși convingerea că în spiritul anului 1936 când Dr. Eugen Dunca, Prefectul de atunci al județului Cluj, a susținut prin acțiuni concrete înființarea Aeroportului Cluj care a devenit astăzi primul aeroport reginol al României, și Instituția Prefectului Cluj de acum domnul Prefect Dr. Ing. Ioan Aurel Cherecheș va continua seria acțiunilor predecesorului său", se arată într-un comunicat remis presei. 

Revendicările sindicatului aeroportului 

Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj a pichetat, joi şi vineri, în faţa Prefecturii, faţă de "modul ilegal" în care Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre pe 28 februarie "privind unele măsuri referitoare la consiliul de administraţie provizoriu al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj RA".

De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj a anunţat că a transmis o serie de revendicări, atât Conducerii Aeroportului cât şi Consiliului de Administraţie al Aeroportului la care Consiliului de Administraţie nu a răspuns. Principalele revendicări au fost de majorare a salariilor, de acordare a voucherelor de vacanţă pentru anul 2019, predarea a 173 de locuri de parcare auto din incinta aeroportului, necesare angajaţilor, acceptarea dialogului membrilor Consiliului de Administraţie cu reprezentanţii sindicatului.

Consiliul Județean Cluj: "Solicităm încetarea transmiterii de informații false"

În replică, Consiliul Județean Cluj solicită public conducerii Aeroportului Internațional Cluj și, în egală măsură, conducerii Sindicatului Independent al Aeroportului, să înceteze presiunile la adresa instituțiilor publice. Totodată, solicităm încetarea transmiterii către mass-media de informații false sau trunchiate cu scopul de a favoriza un anumit grup de persoane.

Astfel, facem următoarele clarificări:

1. Membrii Consiliului de Administrație au fost numiți legal de către Consiliul Județean în baza art. 64 din OUG 109 din 2011.

2. Bugetul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj nu a fost votat deoarece forma înaintată Consiliului Județean în luna martie, a.c., este considerată a fi falsificată față de cea aprobată de Consiliul de Administrație în luna februarie. Acest fapt face obiectul unei plângeri penale formulate de Consiliul  Județean. Un astfel de gest este o dovadă a faptului că actuala conducere a Aeroportului intenționează să încarce Regia cu datorii greu de plătit în următorii 20 de ani, cu riscul intrării în incapacitate de plată și faliment.

3. Consiliul de Administrație NU a respins măririle salariale propuse de către Sindicatul Aeroportului. Amânarea aprobării s-a datorat exclusiv conducerii aeroportului care nu a pus la dispoziția Consiliului de Administrație documentele justificative care trebuie să stea la baza negocierii măririlor salariale.

4. Vânzarea Aeroportului Internațional Cluj este o informație TOTALMENTE FALSĂ. Vehicularea acestei informații false este, în sine, un atentat la adresa siguranței aeroportului, dezvoltării acestuia și a siguranței locurilor de muncă.

5. Toate aceste acțiuni subversive nu vizează altceva decât amânarea punerii în aplicare a prevederilor legale ale OUG 109 din 2011 privind procedura de selecție și numire pe contract de mandat a directorului general și a membrilor directoratului aeroportului, cu scopul păstrării controlului abuziv asupra întregii regii.

Răspunsul sindicatului aeroportului la explicaţiile Consiliului Județean Cluj

Urmare a cominicatului de presă din data de 10.05.2019 transmis de către Conducerea Executivă a Consiliul Județean Cluj și a Sindicatului Liber Transilvania din Consiliul Județean Cluj, răspundem punctual la clarificările transmise, după cum urmează:

1. Membrii Consiliului de Administrație ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, nu au fost numiți legal de către Consiliul Județean Cluj, deoarece Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr 33 din 28.02.2019 nu  respectă prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice prin care se urmărește creşterea eficienţei operatorilor economici și anume performanța economică și competitivitatea acestora.

În acest sens, au fost încălcate prevederile art. 5 din OUG 109/2011 cu privire la competențele profesionale pe care trebuie să le îndeplinească membrii CA pentru administrarea Regiei Autonome Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și anume:

- Reprezentantul autorităţii publice tutelare, nu întrunește condițiile cerute de art. 5, alin. 2 lit. b din OUG 109/ 201, respectiv domnul Daniel Persu neavând  deloc experienţă în domeniul de activitate al regiei autonome Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

- Domnul Valentin Grigoriu, numit membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului

Internațional Avram Iancu Cluj R.A. prin HCJ 33/2019,  este administrator al firmelor S.C. Magic Young SRL cu sediul în București - firmă care este un coafor cu 2 angajați aflat în procedură de faliment, respectiv Valgrig Concept SRL, cu sediul în Sântu Florești, județul Ilfov - firmă care are pierderi considerabile și un număr mic de angajați, aflându-se în proceduri de proprire, ceea ce ridică semne de întrebare asupra abilităților manageriale ale domnului Valentin Grigoriu de a administra o regie autonomă cu un număr de 350 de angajați, cu un specific foarte particular – aviație civilă și cu un profit considerabil.

Având în vedere nelegalitatea Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr 33 din 28.02.2019, aeroportul a comunicat atat Consiliului Județean Cluj cat și Instituției Prefectului Cluj motivele de ilegalitate a acestei hotărâri, solicitand Instituției Prefectului Județului Cluj să atace în contencios administrativ HCJ nr 33 din 28.02.2019.

2.Afirmațiile Consiliului Județean Cluj privind faptul că Bugetul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj nu a fost aprobat deoarece forma înaintată către Consiliului Județean în luna martie este considerată a fi falsificată față de cea aprobată de Consiliul de Administrație în luna februarie, sunt total neadevărate, menite să tergiverseze aprobarea bugetului aeroportului.

Aeroportul a prezentat că au existat unele erori materiale și că acestea au fost remediate imediat, convocând astfel o ședință extraordinară de Consiliu de Administrație în data de 16.04.2019, pentru aprobarea anexelor din proiectul Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe anul 2019, însă din lipsă de cvorum anexele nu au putut fi aprobate.

Totodată, afirmațiile Consiliului Județean Cluj privind faptul că actuala conducere a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj intenționează să încarce Regia cu datorii cauzând riscul intrării în incapacitate de plată și faliment, sunt menite doar să discretizeze conducerea executivă a aeroportului și a angajaților. 

Precizăm că Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, este Regia din cadrul Consiliului Județean Cluj cu cel mai mare profit dintre unitățile aflate în subordinea Consiliului Județean, anul 2018 fiind încheiat cu un profit de aproximativ 4 milioane euro. 

3. În ultima ședință din data de 24.04.2019 a Consiliului de Administrație al Aeroportului, deși conducerea aeroportului a pus la dispoziția membrilor Consiliului de Administrație toate documentele justificative privind aprobarea bugetului, bugetul aeroportului a fost amânat în mod nejustificat și implicit nu s-a aprobat nici mărirea salariilor angajaților. În cadrul acestei ședințe, doamna Rădulescu Diana Angelica, numită membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A. prin HCJ 33/2019, și-a manifestat total desconsiderarea față de interesele angajaților aeroportului, refuzând categoric un dialog cu reprezentanți ai sindicatului, menționând că angajații aeroportului ar trebui să-și plătească parcarea din incinta aeroportului pentru timpul în care se află la muncă. Mai mult, în această ședință, mebrii Consiliului de Administrație au pus în discuție reducerea numărului de angajați, în situația în care aeroportul a prezentat Planul de Management pentu următorii 7 ani, din care reiese evoluția numărului de pasageri, nevoia investițiilor și a creșterii personalului aeroportuar.

4.Siguranța și securitatea aeroportului, sunt componentele de baza pe care le are în vedere atât conducerea executivă a aeroportului, cât și sindicatul aeroportului. Considerăm că vânzarea sau concesionarea aeroportului, va afecta dezvoltarea aeroportului și siguranța locurilor de muncă a întregului personal care își desfășoară activitatea pe aeroport.

5.Toate acțiunile sindicatului aeroportului sunt realizate în interesul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, pentru siguranța zilei de mâine a angajaților aeroportului, solicitând în acest sens Consiliului Județean Cluj în calitate de autoritate tutelară de a ne trata cu respect și de a respecta prevederile OUG 109/2011 privind procedura de selecție și numire a membrilor Consiliului de Administrație. 

 

Comenteaza