Situaţia juridică a terenului CJ Cluj din zona Hasdeu a fost clarificată. Imobilul era nefolosit de 10 ani

Situaţia juridică a terenului CJ Cluj din zona Hasdeu a fost clarificată. Imobilul era nefolosit de 10 ani
Consiliul Judeţean Cluj (CJ) a fost notificat oficial de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj în legătură cu acest teren de 7.000 mp.

Oficiul de Cadastru Cluj a dispus prin încheiere radierea dreptului de ipotecă şi a tuturor celorlalte înscrieri din cartea funciară care grevau imobilul aflat în proprietatea publică a judeţului Cluj, situat pe strada B. P. Hasdeu nr. 6, pe care trebuia să se realizeze proiectul Akademia Center.

„Mă bucur că am reuşit să clarificăm situaţia juridică a acestui imobil aflat în patrimoniul judeţului Cluj, imobil extrem de valoros şi care prin poziţionarea sa ultracentrală se pretează a fi folosit în multiple moduri, în interesul general al comunităţii.

În acest moment, cele două parcele care însumează aproape 7.000 mp sunt libere de orice sarcină, motiv pentru care vor putea fi redate cât de curând clujenilor, prin edificarea unui obiectiv de interes public", a declarat preşedintele CJ, Alin Tişe.

Terenul respectiv, aflat în proprietatea publică a judeţului Cluj, situat între străzile Hasdeu şi Victor Babeş, între principalele clinici şi căminele studenţeşti, în suprafaţă de 7.000 mp, a fost concesionat în 2006 şi 2007, când preşedinte al CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, firmei Nisco Invest SRL, care urma să construiască aici un mall sub denumirea de Akademia Center.

Investiţia iniţială era estimată la 30 de milioane de euro iar Nisco Invest a cerut un credit ipotecar uriaş, de 25,5 milioane de euro, BCR, care l-a aprobat în iulie 2008, iar ca garanţie a acceptat o ipotecă de rangul I doar asupra construcţiei viitoare, în condiţiile în care terenul se afla în proprietatea CJ Cluj, pe care a şi înscris-o în Cartea Funciară.

CJ Cluj informează că după un blocaj care a durat mai mulţi ani, paşi concreţi în vederea clarificării statutului juridic al terenului de pe strada Hasdeu au fost întreprinşi începând cu vara anului 2016.

Ca urmare a denunţării de către lichidatorul judiciar a contractului de bază dintre CJ şi Nisco, a încetat orice raport contractual cu societatea aflată în faliment. Astfel, contractul de concesiune, încheiat pe 49 de ani, a fost considerat ca desfiinţat, nemaiputând fi vorba despre vreun drept asupra bunurilor viitoare edificate pe acest teren aparţinând domeniului public al judeţului Cluj.

Acest teren a fost luat în calcul iniţial de CJ Cluj pentru construirea noului Spital Monobloc pentru Copii, dar autorităţile medicale au spus că este insuficient. Şeful CJ a precizat că aici s-ar putea putea construi în parteneriat cu primăria Cluj-Napoca un parc public şi un parking auto.

Comenteaza