Start pentru concursurile de soluții pentru Parcul Est, Parcul Bună Ziua și Science&Research Centre. Se caută consultant

Start pentru concursurile de soluții pentru Parcul Est, Parcul Bună Ziua și Science&Research Centre. Se caută consultant
| Foto: Arhiva

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru a servicii de consultanță pentru organizarea și jurizarea a trei concursuri internaționale de soluții pentru municipiu.

Este vorba despre concursurile de soluții pentru Parcul Bună Ziua, Parcul Est și Science&Research Centre din Lomb. Licitația este împărțită pe aceste 3 loturi, costurile fiind estimate la câte 135.000 de lei în cazul celor două parcuri, și 280.000 de lei pentru Science&Research Centre. Ofertele se pot depune până în 18 martie. Viitorii consultanți vor stabili împreună cu beneficiarul membrii juriului, care va fi alcătuit din minim 7 membri titulari și 2 supleanți. Ofertantul trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani a prestat servicii similare de organizare a minim 3 concursuri internaționale de arhitectură.

Parcul Est: zona studiată peste 46 ha

În cazul Parcului Est, durata de realizare prevăzută în caietul de sarcini prevede 30 de zile pentru lansarea concursului și 210 zile pentru desfășurarea, jurizarea și desemnarea câștigătorului. Zona avută în vedere este delimitată în partea de est de pârârul Becaș, la sud de strada Soporului, la nord de Calea Someșeni și la vest de zone rezidențiale, precum și zona verde adiacentă lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni, suprafața aproximativă fiind de 46,20 hectare.

Accesul principal la zona verde Est se realizează de pe strada Alexandru Vaida Voevod, iar accesul secundar dinspre Calea Someșeni, pe strada Dunării. Zona verde este străbătută de strada Lucia Sturza Bulandra și are încorporată și baza sportivă Gheorgheni în partea sudică.

Primăria a organizat luna trecută o dezbatere publică privind amenajarea Parcului Est, unde au fost prezentate elementele de fundamentare care vor sta la baza temei de concurs. Principiile de fond vor ține astfel cont de unicitatea sitului, avându-se practic în vedere o intervenție minimală pentru a se asigura ocrotirea elementelor naturale, având în vedere faptul că în zona viitorului parc trăiesc diverse specii de păsări, cum ar fi silvia de câmp. Pe partea de principii funcționale, se vor lua în calcul amenajări sportive, locuri de joacă diferențiate pe categorii de vârstă, spații de alimentație publică, iar în interiorul parcului vor predomina grădini urbane, precum și spații naturale neamenajate, cu pasarele de vizitare și pavilioane de observare a faunei sălbatice.

Participanții la dezbatere au propus între altele diversificarea căilor de acces la parc și legarea acestuia cu alte parcuri din municipiu printr-o rețea de piste de biciclete, utilizarea de echipamente de întreținere în parc complet nepoluante, precum și realizarea unor studii de inundabilitate și biodiversitate.

Parcul Bună Ziua, pe teren ce trebuie expropriat

Pentru amenajarea Parcului Bună Ziua se are în vedere o parcelă de aproximativ 7,8 hectare, din zona Becaș. Principala problemă aici este însă aceea că primăria nu deține bună parte din teren și trebuie să facă exproprieri, iar proprietarii din zonă au anunțat deja că vor apela la instanță.

Potrivit caietului de sarcini și în cazul acestui parc consultantul care va fi ales în urma licitației are la dispoziție 30 de zile pentru lansarea concursului și 210 zile pentru desfășurarea, jurizarea și desemnarea câștigătorului. Zona luată în calcul pentru parc face legătura între Calea Turzii și două străzi din partea sudică a cartierului în dezvoltare, Bună Ziua. În prezent terenul este viran, iar accesul auto și pietonal este dificil.

Science&Research Centre din Lomb

În cazul Centrul de Știință și Cercetare termenele din caietul de sarcini sunt puțin diferite, și anume 30 de zile pentru organizarea concursului și 300 de zile calendaristice pentru desfășurarea, jurizarea și desemnarea câștigătorului. În plus, la stabilirea juriului are un cuvânt de spus și Uniunea Internațională a Arhitecților.

Centrul ar urma să fie amplasat în zona Lombului, în vecinătatea Centrului Regional de Excelență și Industrii Creative (CREIC), pe o parcelă de 2 hectare. De ce un asemenea centru? Pentru realizarea unei ”simbioze între educație și inovare” care să aducă dchimbări pozitive la nivelul orașului. ”Scopului Centrului de Știință și Cercetare este educarea prin învățare experiențială, Aceste centre științifice promovează educația prin interacțiune și implicare, oferind comunității o altfel de experiență de învățare printr-un proces creativ, inovativ și interactiv”, se arată în caietul de sarcini.

 

Comenteaza