Start! Primăria se grăbeşte să depună proiecte pe fonduri europene. Care este prima ţintă

Start! Primăria se grăbeşte să depună proiecte pe fonduri europene. Care este prima ţintă
Primăria poate, în sfârşit, depune proiecte pe axa 4 a Programului Operaţional Regional.

Clujul şi-a luat avânt. După ce, în 21 iulie, s-au deschis apelurile pentru axa 4.1 a Programului Operaţional Regional, Primăria pregăteşte deja depunerea proiectelor. Cererile de finanţare pot fi depuse până în 31 decembrie 2018, ora 10.00.

Obiectivul specific al axei 4.1 este "reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă". Clujul are din decembrie 2015 un plan de mobilitate urbană durabilă, care vorbeşte despre modernizarea transportului în comun, despre infrastructură rutieră şi despre mărirea suprafeţei de spaţii pietonale din centrul oraşului.

45

de milioane de euro, sumă nerambursabilă, ar urma să fie dedicată Clujului pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare.

Aproximativ jumătate din banii care revin oraşului ar urma să fie cheltuiţi pentru dotarea parcului de vehicule al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. 20-25 de milioane de euro sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea de noi mijloace de transport.

„Lucrăm deja la licitaţie. Primul proiect este de cumpărare a zece tramvaie", a spus Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a Primăriei Cluj-Napoca. Costul acestor vehicule electrice este de 14-15 milioane de euro. CTP a organizat săptămâna trecută o licitaţie pentru cumpărarea a şase tramvaie noi. Cum la Cluj mai circulă patru trenuri urbane, cumpărate în 2012, numărul total al garniturilor noi ar trebui să ajungă la 20. În principiu, cam acesta este şi numărul total de tramvaie de care are nevoie CTP pe liniile Mănăştur - Gară - Bulevardul Muncii.

Un alt obiectiv pentru Primărie şi CTP este să înnoiască flota de troleibuze. În 2016-2017 au fost cumpărate 20 de troleibuze noi, iar din fonduri europene se doreşte achiziţionarea altor 20. Per total, asta ar urma să coste circa 10 milioane de euro.

Municipalitatea şi-ar să cumpere câteva autobuze electrice. Există un acord-cadru pentru achiziţia a 30 autobuze, din care sunt în curs de cumpărare 11, din fonduri elveţiene. „Nu ştim câţi bani ne vor mai rămâne de la tramvaie şi troleibuze pentru a cumpăra autobuze electrice", a spus Cîmpean. Acesta a subliniat că alte obiective pentru care ar urma să fie depuse proiecte pe POR sunt pietonalizarea străzii Kogălniceanu şi modernizarea malurilor Someşului, de diferite segmente.


DECLARAŢIE
"Avem alocaţi undeva la 45 de milioane de euro pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare, bani nerambursabili. La mijlocul termenului se face o evaluare între municipiile reşedinţă de judeţ, iar dacă unele nu îşi cheltuie banii, sumele rămase se vor împărţi către cele care şi-au finalizat proiectele. Noi avem pregătite proiecte în valoare totală de 90 de milioane de euro"
Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a primăriei

 

Comenteaza