Stația care transformă gunoaiele în energie va fi pornită în martie. Tișe: ”Va fi o revoluție verde pentru județul Cluj”

Stația care transformă gunoaiele în energie va fi pornită în martie. Tișe: ”Va fi o revoluție verde pentru județul Cluj”

Instalația de tratare, prin dezintegrare moleculară, a fracției rezultate din Centrul de Management Integrat al Deșeurilor va fi pusă în funcțiune în primăvara anului viitor, a anunțat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Liderul CJ Cluj, Alin Tișe, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a făcut o vizită, sâmbătă, în județul Cluj, că stația de dezintegrare moleculară de la CMID, prin care se va obține energie verde din gunoaie, va fi dată în funcțiune anul viitoe, în luna marti.

"Stația de descompunere moleculară, dezintegrare moleculară, ceea pe care o am cumpărat-o și deja este în implementare la CMID, care presupune energie verde din gunoaie, într-un alt sistem decât incinerarea - se cheamă dezintegrare moleculară -, undeva luna martie ea va fi dată în funcțiune. Și am discutat cu domnul ministru despre posibilitatea de a ajusta anumite acte normative sau, de ce nu, de a găsi o altă formulă finanțări pentru a putea acoperi o parte din aceste costuri.

În contextul în care soluția dezintegrării moleculare este de ultimă oră și, din acest motiv, nu a fost încă avută în vedere de legislația românească în vigoare, ministrul energiei Sebastian Burduja și-a declarat întreaga disponibilitate de a sprijini Consiliul Județean Cluj prin completarea, în acest sens, a legislației din domeniu", a declarat Alin Tișe.

Stația ar urma să producă până la 3,5 megawati oră și va acoperi consumul unităților din subordinea Consiliului Județean Cluj.

"În momentul de față, din cauza liniilor de la Electrica putem intra cu 1,5 megawati în sistemul lor, dar cu lucrările promise de către Electrica, vom putea să intrăm cu toată această energie în rețea, vom deveni producători de energie verde, iar această cantitate va acoperi în întregime consumul unităților din subordine, entităților din subordinea Consiliului Județean, de la stadion, până la aeroport, până la școale speciale, tot ce are Consiliul astăzi în subordine", a explicat președintele CJ Cluj.

Tișe a subliniat că stația de la CMID este o invenție românească și costă de zece ori mai puțin decât dacă ar fi aduse din afara țării. 

"Stația este unică în România și, sper eu, să fie extinsă la nivelul țării, pentru că o stație similară, care are tehnologia incinerării, costă 100 milioane de euro, de exemplu, dacă cumperi din Turcia sau din Germania. Am optat pentru o invenție românească, care ne costă 10 milioane de euro și care este în momentul de față foarte căutată, pentru că până acum nu se știa de ea. Sper să putem să o implementăm cât mai repede și să producem, așa cum spuneam, energie verde", a precizat președintele CJ Cluj.

Comenteaza