Stop vot! Ce proiecte au ales cetăţenii pentru Clujul anului 2019

Stop vot! Ce proiecte au ales cetăţenii pentru Clujul anului 2019
| Foto: Bugetare Participativă

Clujenii şi-au dat votul final pentru proiectele din cadrul programului de bugetare participativă 2018. Cele 15 proiecte câştigătoare vor fi anunţate în 26 noiembrie, dar urmează să fie implementate începând cu 2019 .

164 de proiecte au fost depuse în cadrul programului de bugetare participativă 2018, dintre care au fost declarate drept eligibile 47 după perioada de analiză din punct de vedere tehnic și legal de către departamentele din primărie. În etapa finală de vot, încheiată în 18 noiembrie, au intrat 30 proiecte. 

Vă prezetăm, mai jos, cele mai votate 2 proiecte, pe domenii. TOPUL integral, AICI! 

Alei, trotuare şi zone pietonale

În pas cu lumea - 290 de voturi

Dale care refolosesc energia paşilor: "Când mergem pe stradă, pe lângă că ardem calorii, dezvoltam şi energie cinetică. Proiectul de faţă are în vedere implementarea unui paviment care să colecteze această energie şi să o folosească ulterior poate pentru a ilumina o stradă sau a-ţi încărca telefonul, laptopul, alte gadget-uri. Procesul constă în conversia forţei descendente a paşilor în electricitate cu ajutorul unui mecanism ce are la bază un volant. Cu fiecare pas, respectiva "dală" Pavegen se comprimă cu 5 mm, ceea ce declanşează rotaţia volantului situat dedesubt. Această presiune uşoară generează electricitate".

Transformarea străzii Iuliu Maniu în spaţiu partajat - 111 voturi

"Zona dintre str. Bolyai Janos şi Piaţa Unirii este una din zonele cu cel mai mare trafic de pietoni din oraş şi merită dedicată exclusiv pietonilor. Ar trebui ca str. Iuliu Maniu să aibă alt statut decât cel de uliţă prăfuită şi obosită".

Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circualţiei

Parcări de biciclete sigure - 69 de voturi

"Propunem parcări sigure pentru biciclişti unde pot avea acces numai cei care îşi păstrează bicicletele. Parcările ar trebui să fie proiectate sub forma de spaţiu îngrădit şi acoperit. Locaţiile unde s-ar preta asemenea parcări sunt în zonele dens populate, între blocuri sau în parcările supraetajate care s-au construit în ultima vreme sau sunt în faza de proiecţie ori construire".

Amenajare parcări pentru scutere şi motociclete - 28 de voturi

"Scuterele și motocicletele ajută foarte mult la decongestionarea traficului și asigură o mobilitate crescută. Deși transportă doar maximum două persoane dimensiunile, consumul și normele de poluare scăzute fac ca aceste vehicule să aibă un impact redus asupra mediului și ambuteiajelor în trafic. Lipsa parcărilor din centru îi face pe majoritatea să evite deplasarea cu astfel de vehicule în timpul săptămânii, când ele pot fi ușor avariate de autoturisme în parcări".

Spaţii verzi şi locuri de joacă

Amenajare parc în cartierul Bună Ziua - 593 de voturi

"Având în vedere numărul mare de unităţi locative aflate în Bună Ziua, locuitorii acestui cartier doresc amenajarea unui parc. Este nevoie de spații verzi şi de locuri de joacă, dat fiind numărul mare de locatari care sunt în majoritate tineri cu copii".

Zorilor, cartierul verde: extinderea scuarului central şi crearea unei espalande – 320 de voturi

"Perimetrul de intervenție avut în vedere este Piața Zorilor - zonă delimitată de fronturile clădirilor de pe str. Louis Pasteur, între cele două sensuri giratorii, cu un scuar verde central. Prin implementarea acestui proiect se obține o nouă piaţă urbană care oferă accesibilitate și siguranță cetățenilor de toate vârstele și se creează un nucleu verde, un cadru dominat de verdeață, mai prietenos pentru pietoni, cu dotări noi care să facă mai plăcute activitățile sociale în aer liber".

Amenajarea spaţiilor publice

Defibrilatoare automate externe în locuri publice – 884 de voturi

"Introducerea defibrilatoarelor automate externe în locuri și instituții publice ar crește rata de supraviețuire a victimelor care suferă un stop cardio-respirator. Având în vedere rata de dezvoltare accelerată a orașului, este din ce în ce mai clar că sistemul de urgență este suprasolicitat, iar introducerea defibrilatoarelor automate externe ar spori șansele de supraviețuire ale potențialelor victime. Un defibrilator poate salva o mulțime de vieți pentru că poate fi folosit de oricine, indiferent de meserie sau vârstă, studiile efectuate arătând că și un copil de opt ani îl poate folosi în siguranță".

Staţii de autobuz cu plante şi mobilier urban – 61 de voturi

"Este cunoscută importanţa zonelor verzi în spaţiul urban pentru confort termic şi o estetică îmbunătăţită. Este un proiect benefic pentru mediului înconjurător, prin acoperirea vegetală este valorificat frumosul natural, se conturează o siluetă generală a zonei respective, se accentuează anumite zone prin volumetrii şi suprafeţe coloristice".

Infrastructură educaţională şi cultură

Dotarea laboratoarelor Colegiului Raluca Ripan - 631 de voturi

"Pentru ca activitatea din cadrul laboratoarelor Colegiului Tehnic Raluca Ripan să se desfăşoare în conformitate cu cerinţele actuale, iar rezultatele sa fie întotdeauna precise şi corecte, achiziţionarea unor echipamente profesionale reprezintă o necesitate. Este singura şcoală cu profil de industrie alimentară din judeţ".

Muzee virtuale în Cluj - 50 de voturi

"În prezent în judeţul Cluj există 28 muzee (fizice) dar din păcate unul singur se poate “vizita“ în mediu virtual: Muzeul Etnografic. Ar fi un avantaj enorm dacă restul de 27 de muzee ar beneficia de virtualizare. Aceste muzee virtuale reprezintă o noţiune actuală, modernă, ce răspunde necesităţilor spaţiale şi temporale, dar şi un progress uimitor al culturii promovate prin intermediul internetului".

Oraşul digital

Detectarea locurilor de parcare, în timp real, cu camere video – 166 de voturi

"Aplicația noastră propune și monitorizarea locurilor de parcare ce nu se află în parcările cu barieră. Dintre acestea, cel mai bun exemplu ar fi cel al parcărilor aflate pe marginea drumului, ce reprezintă un procent semnificativ din totalul locurilor de parcare ale municipiului. Aplicația va permite administrarea și monitorizarea acestor locuri de parcare folosind camere video statice".

Plata contactless la automatele de bilete CTP – 51 de voturi (propus de Olimpiu Spătar)

"Pentru a permite plata cu cardurile contactless la automatele de bilete ale Companiei de Transport Public, ar trebui înlocuite POS-urile cu unele care suportă carduri contactless. În procesul de digitalizare a CTP, s-ar putea adăuga chiar și o aplicație mobilă care ar înlocui actualul card fizic CTP folosit pentru validare la urcarea în mijloacele de transport ]n comun. Mai mult, s-ar putea urma modelul implementat în Timișoara și să folosim același card pentru transportul în comun CTP și ClujBike".

Următoarele etape ale bugetării participative 2018

19–25 NOIEMBRIE: VALIDARE VOT II

  • Primăria se va asigura că procesul de votare este valid


26 NOIEMBRIE: AFIŞARE REZULTATE FINALE

  • Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi
  • Primul proiect din fiecare domeniu (în funcție de numărul de voturi) va fi selectat automat, iar restul, ierarhizate în funcţie de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte
  • Cele 15 proiecte urmează să fie implementate începând cu 2019 
Comenteaza