Sub 5% dintre clujeni au loc în buncărele din județ în cazul unui dezastru. Locurile sunt puține și la nivel național. Câte adăposturi sociale sunt în Cluj?

Sub 5% dintre clujeni au loc în buncărele din județ în cazul unui dezastru. Locurile sunt puține și la nivel național. Câte adăposturi sociale sunt în Cluj?
| Foto: Info Sud-Est
Sub 5% dintre clujeni au loc în buncărele din județ în cazul unui dezastru. Locurile sunt puține și la nivel național. Câte adăposturi sociale sunt Cl
Sub 5% dintre clujeni au loc în buncărele din județ în cazul unui dezastru. Locurile sunt puține și la nivel național. Câte adăposturi sociale sunt Cl

Deși se află printre județele cu cel mai bune procentaje în ceea ce privește numărul de oameni care se pot adăposti în buncăre, mai puțin de 5% din populația județului ar avea loc în aceste adăposturi speciale în caz situații dezastruoase.

Sub 3% din români încap în adăposturile de protecție civilă în cazul unui dezastru, conform informațiilor colectate de Info Sud-Est de la toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară și citate de ZIUA DE CLUJ. De asemenea, conform datelor strânse de la primării, în medie, 4,8% din populația municipiilor-reședință din România ar încăpea în refugii. În Capitală, 9,28% dintre bucureșteni și-ar găsi un loc în adăpost.

Prin comparație, Finlanda și Elveția au capacitatea de a-și adăposti aproape toți locuitorii, Danemarca și Suedia aproximativ 80% din populație, iar Germania a început să-și modernizeze adăposturile și să crească bugetul pentru protecția civilă, după războiul din Ucraina.

Info Sud-Est a inventariat numărul „buncărelor” din România, capacitatea acestora, când au fost reabilitate ultima dată, ce utilități au și ce primării au alocat bani în 2022 pentru renovarea și amenajarea acestora, în contextul războiului din Ucraina.

Sub 5% din cetățenii municipiului Cluj au loc în buncărele din oraș

În municipiile Vaslui, Focșani, Deva și Slobozia sub 1% din populație s-ar putea adăposti în spațiile de protecție civilă.

Între municipiile cu 1-2% capacitate se numără Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Giurgiu, Sf. Gheorghe, Călărași, Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc și Piatra Neamț.

Între 2-3% sunt municipiile-reședință Târgu Jiu, Tulcea, Baia Mare, Buzău.

Între 3-4% se află Suceava, Constanța, Arad, Târgu Mureș, Slatina, Râmnicu Vâlcea. 

Între 4-5% regăsim municipiile-reședință Oradea, Craiova, Bacău, Cluj-Napoca (4,27%), Botoșani. 

Reșița și Brașov au capacitate puțin peste 5%, Ploiești puțin peste 6%, Brăila și Pitești aproape 7%, iar Târgoviște și Sibiu peste 7%.

București și Satu Mare sunt municipiile cele mai „încăpătoare”, cu o capacitate între 9% și 11%.

Nici județul Cluj nu stă prea bine la numărul buncărelor

Județele Ialomița, Sălaj, Vaslui și Vrancea au o capacitate de adăpostire sub 0,5%.

Între județele cu 0,5-1% capacitate de adăpostire a populației se numără Alba, Călărași, Sibiu, Tulcea și Suceava. 

Între 1-2% capacitate se numără județele Mehedinți, Teleorman, Covasna, Hunedoara, Neamț, Mureș, Olt, Maramureș, Botoșani, Harghita, Buzău, Arad, Bistrița Năsăud, Giurgiu, Dâmbovița, Bihor, Bacău, Iași, Vâlcea. 

Între 2-3% capacitate se numără județele Gorj, argeș, Constanța, Prahova și Caraș-Severin.

Între 3-4% se află Satu Mare, Galați și Brașov. 

Între 4-5% regăsim Brăila, Dolj și Cluj (4,48%). În județul Cluj există 203 buncăre (adăposturi sociale în caz de dezastru) care pot adăposti 33.215 persoane, adică 4,48% din totalul de 740.020 de locuitori din județ.

 

Județul Ilfov are o capacitate de 14,4%.

Clujul și-a reabilitat buncărele

Info Sud-Est a întrebat toate primăriile reședință de județ câte fonduri au alocat pentru reabilitarea adăposturilor antiaeriene, ce utilități au acestea și când au fost igienizate ultima dată. La aceste întrebări au răspuns 34 de primării-reședință din totalul de 41.

Municipiile care au alocat cei mai mulți bani în 2022 pentru reabilitarea adăposturilor sunt Brașov, cu 700.000 lei, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu cu aproximativ 511.000 lei, Târgu Mureș cu 328.000 lei și Galați cu 274.000 lei. Alte primării care au alocat bani sunt: Arad, Bacău, Oradea, Buzău, Cluj-Napoca, Târgoviște, Deva, Zalău și Alexandria.

Primăriile care au reabilitat sau igienizat, anul acesta, spațiile de adăpostire sunt Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Craiova, Târgu Jiu și Tulcea.

Conform unui document realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe teritoriul României există 4538 de adăposturi pentru protecție civilă. 

Comenteaza