„Suntem pregătiţi pentru venirea zăpezii!" De ce rămân străzi necurăţate şi care sunt urgenţele

„Suntem pregătiţi pentru venirea zăpezii!
Vineri dimineaţa în mai multe zone muntoase şi deluroase ale judeţului Cluj a căzut prima ninsoare din iarna 2014-2015. Cluj-Napoca are începând de vineri Comandament de Deszăpezire. Vezi unde poţi anunţa problemele de pe strada ta.

 

Meteorologii spun că ninsoarea de azi dimineaţă a fost doar o aversă trecătoare şi că, cel puţin deocamdată, Clujul scapă de ninsori. De foarte multe ori, însă, prima ninsoare a pus probleme serioase autorităţilor, deşi anterior reprezentanţii instituţiilor abilitate să se ocupe cu deszăpezirea, dădeau asigurări că totul va fi bine.

Atât reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca, cât şi ai firmelor care se ocupă de deszăpezire spun, şi de această dată, că sunt pregătiţi să intervină atunci când va fi cazul.

Asta deşi primarul Emil Boc n-a mai inspectat utilajele de deszăpezire, la fel ca în anii trecuţi.

„Începând de astăzi, 21 noiembrie, funcţionează la primărie Comandamentul Central de Deszăpezire. Comandamentul are 12 echipe a câte doi dispeceri iar cetăţenii vor putea semnala eventuale probleme la numărul de telefon 0264/431753 (Dispeceratul Central al Primăriei), dar şi la telefonul primarului 0264/984 şi la Dispeceratul Poliţiei Locale", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Iulia Perşa, şeful Biroului Mass Media al Primăriei Cluj.

„Şi în această iarnă, cele două societăţi care vor asigura serviciile de deszăpezire în Cluj Napoca vor fi Rosal şi Brantner Vereş, până la finalizarea procedurilor de achiziţie publică a noilor servicii de salubrizare şi deszăpezire stradală", a mai afirmat Iulia Perşa.

Potrivit reprezentanţilor primăriei Cluj Napoca, cele două firme au în total 45 de utilaje gata să intervină la căderea primei ninsori. Oraşul este împărţit în două sectoare, pe care vor acţiona cele două companii.

Rosal are în administrare sectorul 1, care cuprinde 353 de străzi, din cartierele Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, Dâmbul Rotund dar şi din zona centrală, în proporţie de 80 la sută.
Dintre acestea 126 de străzi sunt de urgenţă 1, pe care se intervine prima dată, 113 sunt de urgenţă 2 iar 114 de urgenţă 3, pe care se intervine ultima dată.

Brantner se ocupă de sectorul 2 care are 325 de străzi, din cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, Andrei Mureşanu, Someşeni, dar şi din zona centrală, în proporţie de 20 la sută. În sectorul administrat de Brantner, există 85 de străzi aflate în zona de urgenţă 1, 122 de străzi în zona 2 şi 118 în zona 3 de urgenţă.

„Suntem pregătiţi să intervenim în orice moment, pe lângă utilaje avem în stoc 1200 de tone de sare", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Sergiu Hossu, director Rosal Cluj. ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe directorul Rosal care sunt principalele străzi de urgenţă 1 pe care se intervine prima dată şi care este procedura efectivă în care utilajele vor acţiona când va ninge.

„Arterele din zona 1 de urgenţă sunt bulevardele principale ale oraşului, zonele colinare, cum ar fi varianta Zorilor-Mănăştur, de asemenea bretelele de la Podul N din Mănăştur, Calea Turzii, str. Observatorului, precum şi alte străzi pe unde circulă camioanele care tranzitează Clujul. Tot în zona 1 de urgenţă sunt rutele folosite de mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public ( fosta RATUC) şi străzile din zona instituţiilor publice, precum spitalele şi şcolile. În aceeaşi categorie de urgenţă mai intră, de exemplu Tăietura Turcului, care face legătura cu şoseaua spre Zalău, unele străzi din cartierul Gruia, strada Rosetti, alte străzi cu pantă foarte mare", a spus Sergiu Hossu.

Directorul Rosal a explicat pentru cititorii ZIUA de CLUJ, de ce, atunci când ninge abundent, multe străzi rămân ore bune cu zăpada pe ele iar traficul este practic paralizat.

„Legea spune că noi trebuie să intervenim când ninge, prima dată pe străzile din zona 1 de urgenţă. Dacă ninsoarea nu se opreşte, după ce intervenim pe zona 1, reîncepem tot în aceeaşi zonă. Doar după ce se opreşte ninsoarea se trece la zonele 2 şi 3. Sunt şi situaţii speciale, dacă suntem sunaţi de la SMURD, Ambulanţă sau Pompieri că este un caz grav pe nu ştiu ce stradă din zonele 2 sau 3 şi nu pot interveni, atunci luăm un utilaj din zona 1 şi-l mutăm în 2 sau 3 pentru a salva viaţa omului", a afirmat directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu.

 

 

Comenteaza