Suspendată și amânată. Licitația pentru 60 de autobuze s-a mutat în decembrie

Suspendată și amânată. Licitația pentru 60 de autobuze s-a mutat în decembrie
Stabilită inițial în 2 noiembrie, licitația Companiei de Transport Călători (CTP) Cluj-Napoca pentru autobuze nearticulate a fost mutată mai întâi în 24 noiembrie, apoi în 2 decembrie.

Cea mai mare achiziţie plănuită de Compania de Transport Public (CTP) Cluj în istoria sa postdecembristă s-a mai amânat o dată. Programată pentru 2 noiembrie, aceasta a fost ulterior mutată pe 24 noiembrie, iar ultima oară, pentru 4 decembrie.

Urmează să fie cumpărate cel mult 60 autobuze moderne, scurte, de 12 m. Valoarea estimată a contractului este de 63,3 milioane de lei, adică 13,7 milioane de euro. Conform caietului de sarcini, ponderea cea mai mare din ofertă o are preţul, 60%. Consumul de combustibil şi perioada de garanţie au pondere de câte 10%, iar capacitatea de transport a persoanelor contează în proporţie de 8%.

Caietul de sarcini a fost contestat de o societate din Bucureşti, care nu a fost mulţumită de prevederea din caietul de sarcini conform căreia există obligaţia ca autobuzele să aibă punte faţă independentă. BMC România susţine că puntea faţă rigidă este mai fiabilă, deoarece este compusă din mai puţine piese şi se strică mai rar.

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) nu a dat încă un răspuns în această speță. Licitaţia pentru 60 de autobuze nearticulate este „urmaşa" uneia pentru 50, a cărui rezultat a fost anulat de CNSC, apoi şi de instanţă. Compania Mercedes fusese declarată câştigătoare a atribuirii din luna mai 2017.

La procedură au mai participat Solaris şi BMC. Alte societăţi s-au plâns că nici nu au apucat să depună oferte; şi atunci a fost contestat caietul de sarcini, iar între momentul în care CNSC a dat un verdict şi cel în care s-au putut depune oferte au trecut doar 24 de ore, au explicat producătorii de autobuze.

Comenteaza