Sute de morminte din Cimitirul Mănăștur TREBUIE strămutate. Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca, după 12 ani de procese
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Ian 2024, 09:56
- Administraţie
- Ascultă știrea
Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca este obligat de instanță să strămute sute de morminte din Cimitirul Mănăștur, după ce a pierdut procesul intentat de societatea Asus SRL, a omului de afaceri Sorin Virgil Vamoș. Procesul durează din 20122, dar instanța s-a pronunțat doar miercuri, 18 ianuarie 2024.
Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit miercuri, 10 ianuarie 2024, că cimitirul din Mănăștur a fost extins ilegal, nefiind păstrată distanța legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul societății. Astfel, municipalitatea trebuie să aducă terenul în cauză la starea inițială. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la comunicare.
Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca: ''Tip soluție: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C. A S.R.L., în contradictoriu cu pârât CL M CN, în calitate de administrator al Cimitirului Mănăștur din Cluj-Napoca şi, în consecinţă:
- Obligă pârâta la plata sumei de 11.090 lei în favoarea reclamantei S.C. A S.R.L cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 10.01.2024''.
- obligă părată să strămute locurile de veci edificate în cimitirul de pe Varianta Mănăștur-Zorilor, la mai puțîn de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, în conformitate cu constatările din raportul de expertiză (şi anexe)
- obligă pârâta să păstreze, pentru orice lucrări de săpare și amplasare a locurilor de veci (a mormintelor), distanță legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei, în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, astfel cum s-a constatat în raportul de expertiză (şi anexe)
- obligă pârâta să sisteze orice lucrări de săpare a locurilor de veci (a mormintelor) în cimitirul de pe Varianta Mănăștur-Zorilor, la mai puțîn de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul reclamantei în suprafață de 3159 mp, situat în Cluj-Napoca, str. Frunzișului FN, conform constatărilor evidenţiate prin raportul de expertiză (şi anexe), răspunsurile la obiecţiuni şi completările la expertiză efectuate de către doamna expert Florea Felicia.
Amintim că, societatea Asus SRL a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, în 25 septembrie 2012, prin care solicta instanței să dispună obligarea acestuia să sisteze orice lucrări de săpare a locurilor de veci în cimitirul de pe Varianta Mănaștur-Zorilor, la mai puțin de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul societății în suprafață de 3159 mp, situat pe stradă Frunzișului din Cluj-Napoca, să păstreze, pentru orice lucrări de săpare și amplasare a mormintelor, distanța legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate și să strămute locurile de veci edificate în Cimitirul Mănăștur, la mai puțîn de 53 de metri față de limita de proprietate.
Conform actelor aflate la dosar, din suprafaţa totală de 3159 mp doar 425 mp se află în subzonă cimitirelor, restul suprafeţei de 2.734 mp aflându-se în zona de construcţii. Firma doreşte că pe acest teren să edifice construcții. ''Terenul se pretează la edificarea de contrucții P+10 Etaje, conform reglementării PUG. Nerespectarea distanței legale de protecție sanitară de 53 de metri prejudiciază interesele firmei, întrucât distanța de 53 de metri este reglementată protectiv pentru zonele protejate, așa cum, prin destinație este și terenul reclamantei. În vederea clarificării aspectului nerespectării distanței legale de protecție sanitară de către pârat, reclamanta s-a adresat unui specialist, care a efectuat un plan de amplasament și delimitare a corpului de proprietate în care apare atât terenul reclamantei cât și extinderea considerată nelegală a cimitirului''.
Cimitirul Mănăștur are o suprafață de 82.643 mp și a fost amenajat în 1977. Pe întreaga fâșie de teren aparținând Consiliului Local, care se învecinează cu terenul proprietatea reclamantei au fost încheiate concesiuni cu un număr de 835 de concesionări, fiind înhumați până la această dată un număr de 1.058 de decedați.
ZIUA de CLUJ a cerut un punct de vedere din partea Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, dar până la dată publicării articolului nu a fost remis niciun răspuns.